FNV ZZP

FNV Zelfstandigen wil dat zelfstandigen sneller betaald krijgen

Laatste update: 19 augustus 2021

FNV Zelfstandigen wil dat zelfstandigen sneller betaald krijgen

Grote bedrijven nemen geregeld diensten en producten af van zelfstandigen. De grote bedrijven hebben nu nog 60 dagen de tijd om de factuur te voldoen. Te lang, vindt FNV Zelfstandigen. FNV Zelfstandigen wil dat deze termijn wordt verkort naar maximaal 30 dagen.

Grote bedrijven mogen nu een maximale periode van 60 dagen gebruiken voor hun mkb-leveranciers, dus ook zelfstandigen. In de praktijk gebeurt dit erg vaak en zelfstandigen kunnen hier moeilijk tegenin gaan. Zelfstandigen verkeren ten opzichte van grootbedrijven vaak in een afhankelijkheidspositie. Zelfstandigen kunnen - sneller dan grote ondernemingen - in de problemen komen als zij te maken krijgen met debiteuren die hun rekeningen niet tijdig betalen. Het kan zelfs zo oplopen dat zij hun eigen rekeningen niet meer kunnen voldoen. FNV Zelfstandigen vindt dat zelfstandigen tijdig betaald moeten worden voor hun diensten en dat de wet hierop aangepast moet worden.

FNV Zelfstandigen vindt een betaaltermijn van 60 dagen absurd lang en wil dat deze wordt beperkt tot maximaal 30 dagen. Eind mei van dit jaar zal de Tweede Kamer spreken over de betaaltermijn van grootbedrijven. FNV Zelfstandigen heeft de Tweede Kamer per brief verzocht om het wetsvoorstel te steunen en de betaaltermijn te beperken tot 30 dagen.
Klik hier voor de brief. Zodra er meer duidelijkheid is over het wetsvoorstel, zullen wij je hierover updaten.