FNV ZZP

Wat verstaan we onder het begrip zzp'er?

Laatste update: 19 augustus 2021

Wat verstaan we onder het begrip zzp'er?

In 2020 waren er 1,1 miljoen zzp’ers werkzaam in Nederland. Dit kan via een eenmanszaak. Maar wist je dat dit ook kan via bijvoorbeeld een BV? Hoe dat zit, lees je hieronder.

Een zzp’er is een persoon die arbeid verricht voor eigen rekening en risico. Je werkt dus als zelfstandig ondernemer. Het kan dan gaan om de verkoop van producten, en natuurlijk ook van diensten.

Maar er is nog een bijzonderheid. Het zit al in de afkorting “zzp’er”. Een zzp’er is een zelfstandige zónder personeel. Vaak wordt hierbij direct aan de eenmanszaak gedacht. Een eenmanszaak is inderdaad vaak een mooi voorbeeld van het zzp-schap. Maar dit gaat slechts over de rechtsvorm (de manier waarop jij jezelf juridisch en fiscaal presenteert). Er zijn zelfs eenmanszaken met personeel en dan ben je natuurlijk geen zzp’er.

Je kunt ook zzp’er zijn via een BV, een VOF of een maatschap. De term zzp’er geeft enkel aan dat jij geen personeel hebt. Dus stel dat jij een BV hebt, dan ben jij de directeur-grootaandeelhouder (DGA). Ben jij DGA zonder personeel, dan ben jij ook een zzp’er.

FNV Zelfstandigen is er voor alle zzp’ers, ongeacht de rechtsvorm. Wil jij op de hoogte blijven van alle relevante ontwikkelingen voor zzp’ers. Of wil jij meer informatie hebben over de rechtsvormen? Klik dan hier om je aan te melden voor een lidmaatschap van FNV Zelfstandigen.