FNV ZZP

Versoepeling urencriterium voor zzp’ers: dit houdt het in

Laatste update: 19 augustus 2021

Versoepeling urencriterium voor zzp’ers: dit houdt het in

Sommige bedrijven hebben als gevolg van de coronacrisis last van geannuleerde afspraken of andere werkzaamheden die (gedwongen) geannuleerd worden. Dit zorgt niet alleen voor minder omzet, maar ook voor minder gemaakte uren voor jouw bedrijf. Hierdoor komt jouw recht op bepaalde aftrekposten in gevaar, zoals voor de zelfstandigenaftrek, de meewerkaftrek en de oudedagsreserve.

Gelukkig heeft de overheid hiervoor een versoepeling in het urencriterium in het leven geroepen. In dit blog gaan we dieper in op wat het urencriterium inhoudt en of jij als zzp’er met de versoepelingen nog steeds recht hebt op aftrekposten.

 

Wat is het urencriterium?

Het urencriterium houdt in dat je als zelfstandig ondernemer minstens 1225 uur besteedt aan het feitelijk drijven van jouw onderneming in een heel kalenderjaar. Dit komt neer op ongeveer 24 uur per week. Dit hoeven niet allemaal declarabele uren te zijn. Denk bijvoorbeeld aan reistijd die je maakt of de tijd die je steekt in de online zichtbaarheid van je bedrijf, deze tellen ook allemaal mee in je gemaakte uren. Het is vooral belangrijk dat je jouw gemaakte uren goed registreert, zodat je ze ook bij de Belastingdienst kunt aantonen.

 

Versoepeling urencriterium dankzij corona

Om het risico op geen aftrekposten voor zzp’ers te beperken, mag je er voor jouw aangifte inkomstenbelasting voor de volgende periodes van uitgaan dat je in die periode minstens 24 uur per week aan je onderneming hebt besteed. Ook als je dit niet daadwerkelijk hebt gedaan. De tegemoetkoming geldt zowel voor 2020 als voor 2021, maar er wordt niet voor het gehele jaar rekening gehouden met een minimaal aantal uren per week. Dit zijn de periodes waarover de versoepeling geldt, voor de overige maanden zal je rekening moeten houden met de daadwerkelijk gewerkte uren:

 

  •       Voor 2020 geldt (slechts) een periode van 1 maart tot en met 30 september;
  •       Voor 2021 geldt (vooralsnog) een periode van 1 januari tot en met 30 juni.

 

Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid

Wil je aanspraak maken op de zogenaamde startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid, dan geldt er een verlaagd urencriterium van 800 uur. Ook daarvoor geldt een versoepeling in 2020 en 2021. De Belastingdienst gaat er dan vanuit dat je in de genoemde periodes minimaal 16 uur per week aan je onderneming hebt besteed.

 

Seizoensgebonden ondernemers

Als de piek van je werkzaamheden juist in de bovengenoemde periodes valt, dan heb je geen recht op de tegemoetkomingen. In dat geval geldt wel een aanvullende tegemoetkoming en gaat de Belastingdienst ervan uit dat je in die periodes hetzelfde aantal uren hebt besteed aan jouw onderneming als je in de vergelijkbare periode in 2019 hebt gedaan. Je kunt dan dus (deels) aan de hand van jouw administratie van 2019 beoordelen of je in 2020 en 2021 aan het urencriterium voldoet.

Je aangifte inkomstenbelasting

Naast de versoepeling van het urencriterium zijn er meer financiële tegemoetkomingen voor zzp’ers tijdens corona. Daarbij is het wel belangrijk dat je deze ook weer goed verwerkt bij het doen van jouw aangifte inkomstenbelasting.

Wil je meer weten over wat je als zzp’er mag aftrekken van je omzet over 2020 en of je dit in één keer of gespreid kunt aftrekken? Download dan gratis onderstaande FNV brochure: Dit mag je als zzp’er aftrekken van je omzet over 2020.

Ben je lid van FNV Zelfstandigen? Download onze brochures dan in ons Kenniscentrum voor leden.

Dit mag je als zzp’er aftrekken van je omzet over 2020

 

De belangrijkste wijzigingen in de aangifte inkomstenbelasting over 2020 voor zzp'ers