FNV ZZP

Hoe krijg je als zzp’er een hypotheek tijdens de coronacrisis?

Laatste update: 19 augustus 2021

Hoe krijg je als zzp’er een hypotheek tijdens de coronacrisis?

Een huis kopen in deze tijd is lastig genoeg, maar al helemaal voor zzp’ers. Veel zzp’ers worden geconfronteerd met een teruglopende omzet, terwijl de huizenprijzen blijven stijgen. FNV Zelfstandigen ging hierover in gesprek met de Nederlandse Vereniging van Banken en Nationale Hypotheek Garantie.

 

Voor zzp’ers gelden er uitgebreide voorwaarden om een hypotheek te krijgen. Zo moet je doorgaans minimaal drie opeenvolgende financiële jaaroverzichten kunnen overleggen aan je hypotheekverstrekker. Vervolgens stelt de hypotheekverstrekker op basis van deze financiële overzichten vast welk hypotheekbedrag past bij jouw (en je partners) inkomen. Deze eis houdt dus in dat je als zzp’er minimaal drie jaar werkzaam bent, voordat je überhaupt daadwerkelijk een hypotheek kunt afsluiten.

Lastig om hypotheek te krijgen

De coronacrisis heeft grote economische gevolgen voor veel zzp’ers. De omzet is enorm teruggelopen en voor een deel van de zzp’ers zijn de kosten zelfs groter dan de omzet. Bovendien sluiten veel hypotheekverstrekkers bijstandsinkomen uit als inkomensgrondslag om je hypotheekbedrag te kunnen bepalen. Dat betekent dat bijstandsinkomen niet meetelt als inkomen volgens de hypotheekverstrekker. De TOZO-regeling is gebaseerd op de wet- en regelgeving voor de bijstand en telt dus niet mee als inkomen om je leencapaciteit te berekenen. Oftewel, het wordt voor zzp’ers met een gedaalde omzet en zzp’ers die TOZO hebben ontvangen dus een stuk lastiger om nog een hypotheek te krijgen.

Verantwoorde kredietverlening

De Nederlandse Vereniging van Banken en Nationale Hypotheek Garantie erkennen deze ongewenste gevolgen. Het is nog steeds mogelijk als zzp’er om een hypotheek af te sluiten. De zzp’er die financieel is getroffen door de coronacrisis zal moeten kunnen aantonen dat de omzetdaling te wijten is aan de coronacrisis en van tijdelijke duur is. Indien dit voldoende kan worden aangetoond, dan kunnen hypotheekverstrekkers besluiten om de financiële resultaten uit de periode van omzetdaling niet mee te nemen bij de financieringsaanvraag. Het gaat hier om maatwerk, waarbij het uitgangspunt verantwoorde kredietverlening is.

Zorg dat je financiële administratie op orde is

Is jouw onderneming getroffen door de coronacrisis en wil jij binnenkort een hypotheek afsluiten? Zorg er dan voor dat je financiële administratie op orde is. Daarnaast is het raadzaam om een overzicht te maken van de opdrachten die je vanwege de coronacrisis bent misgelopen en verwacht in de nabije toekomst alsnog kunt verrichten. Bereid je goed voor op je gesprek met je hypotheekverstrekker en vraag vooral vooraf alvast welke gegevens je allemaal moet meenemen. Succes!