FNV ZZP

Heb jij recht op aftrekposten als zzp’er? Doe de ondernemerscheck!

Laatste update: 19 augustus 2021

Heb jij recht op aftrekposten als zzp’er? Doe de ondernemerscheck!

Ieder jaar weer is het doen van de aangifte inkomstenbelasting een hele klus voor veel zzp’ers. Al helemaal dit jaar, aangezien je extra op moet letten als je in 2020 gebruikmaakte van coronaregelingen. Het vergt een goede voorbereiding.

Met de aangiftechecklist voor ondernemers check je direct of je alle kloppende gegevens hebt. De aangiftechecklist gaat onder andere over de vraag of je überhaupt ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Want niet iedere ondernemer is automatisch ondernemer voor de inkomstenbelasting en dat is belangrijk om te weten of je recht hebt op diverse aftrekposten. In dit blog nemen we je mee wat de ondernemerscheck inhoudt, hoe vaak je deze moet doen en waarom.

 

Wat houdt de ondernemerscheck in

De ondernemerscheck is een vragenlijst die je op de website van de Belastingdienst anoniem kunt invullen. De uitkomst van de check geeft een indicatie van de vraag of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Hierbij let de Belastingdienst op 4 thema’s:

 

  1. Zelfstandigheid

Bepaal je zelf hoe je jouw werk doet? Stel je zelf jouw prijzen vast? Gebruik je eigen materialen, gereedschappen of apparatuur?

  1. Ondernemersrisico

Bent je aansprakelijk voor de schulden van jouw bedrijf? Loop je financieel risico als jij je werk niet goed doet?

  1. Continuïteit

Stop je tijd en geld in het werven van nieuwe klanten? Beschik je over genoeg geld om het bedrijf een tijd te laten draaien?

  1. Omvang

Werk je voor verschillende opdrachtgevers? Wat is de gemiddelde jaaromzet?

 

Waarom de ondernemerscheck doen

De Belastingdienst heeft een online ondernemerscheck ontwikkeld waarmee je als (startende) zelfstandig ondernemer dus een goede indicatie krijgt of je door de Belastingdienst als ondernemer voor de inkomstenbelasting wordt gezien. Je bepaalt op die manier vooraf of je recht hebt op de genoemde aftrekposten. Zo weet je direct waar je aan toe bent, in plaats van dat je dit pas weet nadat je aangifte inkomstenbelasting is beoordeeld door de Belastingdienst. In het ergste geval moet je dan namelijk de gebruikte aftrekposten terugbetalen. En dit bedrag kan soms flink oplopen. Erg belangrijk dus om van tevoren te weten waar je recht op hebt of juist niet.

 

Hoe vaak moet je de ondernemerscheck doen?

In principe geeft deze check een indicatie voor een jaar. Wanneer er wat in je situatie verandert of wanneer je twijfelt, is het goed de check nog eens te doen. Je krijgt bij ieder thema eventuele aanbevelingen die je kunt opvolgen. Probeer dit ook te doen. Pas dus eventueel je werkwijze aan en leg dit vast voor als je in de toekomst discussie met de Belastingdienst krijgt. Sommige opdrachtgevers of bemiddelaars vragen ook wel eens om een recente ondernemerscheck. Dit geeft hen een indicatie van jouw algehele ondernemerschap en het risico dat zij of hun opdrachtgever lopen op een fictief dienstverband. Houd dus vooral goed je werkzaamheden in de gaten en of er nog iets verandert in de zoveel tijd.

 

Ondernemerscheck: zin of onzin?

De ondernemerscheck heeft geen juridische of fiscale status, wat betekent dat je er geen rechten aan kunt ontlenen. Je kunt deze dus niet gebruiken om eventuele teruggaaf van je aftrekposten te weerleggen. Het is wel een goed hulpmiddel om te achterhalen hoe de Belastingdienst jouw werkzaamheden en bedrijf ziet. Daarom is het verstandig om de check de eerste periode van je zelfstandig ondernemerschap een aantal keer te doen.

 

Meer handige tips

Er komt veel op je af als zzp’er bij het doen van jouw inkomstenbelasting aangifte. Zorg er daarom altijd voor dat jij je goed verdiept in wat er allemaal mogelijk is voor jouw aangifte. Gebruik daarom vooral bovenstaande tips.

 

Wil je meer handige downloads en tips voor jouw inkomstenbelasting aangifte? Download dan gratis de brochure ‘5 tips voor zzp’ers voor een correcte belastingaangifte over 2020’.

Ben je lid van FNV Zelfstandigen? Download onze brochures dan in ons Kenniscentrum voor leden.

5 tips voor zzp’ers voor een correcte belastingaangifte over 2020

 

De belangrijkste wijzigingen in de aangifte inkomstenbelasting over 2020 voor zzp'ers