FNV ZZP

FNV Zelfstandigen overlegt met het Ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid over de TONK-regeling

Laatste update: 19 augustus 2021

FNV Zelfstandigen overlegt met het Ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid over de TONK-regeling

Gistermiddag heeft FNV Zelfstandigen overleg gehad met het Ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid over de TONK-regeling. FNV Zelfstandigen vindt dat de steunmaatregelen voor zzp’ers erg summier zijn. Zzp’ers komen er structureel bekaaid van af. Ook de TONK-regeling biedt niet de beloofde financiële ondersteuning. FNV Zelfstandigen wil een ruimhartigere TONK-regeling, waarbij gemeenten snel en zorgvuldig handelen.

De TONK-regeling is enkele weken geleden van start gegaan. Deze regeling zou huishoudens moeten helpen de noodzakelijke kosten te kunnen blijven betalen. Maar… uit onderzoek blijkt dat de TONK-regeling in de praktijk maar weinig wordt aangevraagd. Tijdens het overleg met het Ministerie hebben wij gesproken over de mogelijke achterliggende oorzaken.

Om het geluid van onze leden door te geven, hebben wij voorafgaand aan dit overleg een enquête opgesteld, waarin wij jullie vragen over de TONK hebben gesteld. De tussentijdse resultaten hebben wij gedeeld met het Ministerie. Hieruit blijkt dat veel leden de aanvraagprocedure nodeloos ingewikkeld vinden, de drempel voor eigen geld bijzonder te snel overschreden wordt en de TONK-uitkering erg laag is.

FNV Zelfstandigen wil een ruimhartige TONK-regeling die huishoudens weer enige financiële ademruimte geeft. Een regeling waarbij mensen die eerst tussen wal en schip vielen, toch geholpen kunnen worden. Daarbij wil FNV Zelfstandigen ook aandacht voor zzp’ers die geen TVL krijgen en ook nog eens geen TONK-uitkering ontvangen.

Vanzelfsprekend houden wij de vinger aan de pols. In juni gaan wij weer met het Ministerie om tafel om de status van de TONK-regeling te bespreken.

 

FNV Zelfstandigen een enquête opgesteld waarin wij aandacht besteden aan de TONK-regeling en hoe deze ervaren wordt. Heb jij de enquête al ingevuld? Met de resultaten van de enquête zullen wij richting Den Haag gaan om een duidelijk signaal af te geven.