FNV ZZP

Sekswerkers eisen gelijke behandeling met andere contactberoepen

Laatste update: 19 augustus 2021

Peepshow op wielen komt naar Den Haag

Vanaf 3 maart mogen alle contactberoepen weer aan het werk, met uitzondering van de sekswerkers. Sekswerk wordt nu alweer anders behandeld dan de andere contactberoepen, terwijl juist binnen deze groep veel mensen nog steeds niet op financiële steun kunnen rekenen. Daarom komen sekswerkers op 2 maart met hun zelfgebouwde peepshow op wielen naar Den Haag om te protesteren tegen de discriminatie van sekswerkers tijdens de coronacrisis.

Kappers en schoonheidsspecialisten mogen weer aan het werk, en zelfs masseurs. 'Dat valt toch niet meer goed te praten?' zegt sekswerker en activist Moira Mona. 'Sekswerkers zijn professionals en hebben zich altijd al beschermd tegen virussen en bacteriën. We hielden ons al aan hygiëneprotocollen voordat corona überhaupt bestond. Er valt niet redelijk te onderbouwen waarom we nu alweer anders behandeld worden.'

 

Geen financiële steun

Veel sekswerkers hebben al bijna een heel jaar geen toegang gehad tot financiële steun. Sekswerkers die met de zogenaamde 'opting-in' regeling werken, betalen belastingen via de exploitant. Ze zijn geen volledige zelfstandigen, maar ook geen werknemers en dit zorgt ervoor dat zij buiten alle regelingen voor noodsteun vallen. Maar juist voor sekswerkers was het al het langst verboden om te werken. 

 

'Ja deze discussie hebben we de vorige keer ook al gevoerd en begint nu wel erg vermoeiend te worden,' zucht Moira. 'Het is gewoon belachelijk dat we niet dezelfde rechten hebben als andere werkenden en niet hetzelfde behandeld worden als andere contactberoepen, terwijl daar geen enkele reden voor gegeven wordt.'

 

Sekswerkers zullen zich op 2 maart tussen 15.00 en 18.00 uur verzamelen op de Hofplaats in Den Haag om te protesteren tegen de beslissing van het kabinet om sekswerk als enige contactberoep uit te sluiten en tegen het uitblijven van adequate financiële steun. 

 

De actie wordt gesteund door PIC, SekswerkExpertise, SAVE, PROUD, Seksworks, Striptopia en PeepShowHoes 

Meer informatie over de demonstratie is te vinden op  regenbooghoer.nl

 

Download hier de solidariteitsverklaring van FNV Zelfstandigen