FNV ZZP

Hoe ga je om met een coronatest op de werkvloer?

Laatste update: 19 augustus 2021

Hoe ga je om met een coronatest op de werkvloer?

Veel organisaties zoeken naar een manier om zo veilig mogelijk de werkprocessen weer op te starten. Daarom worden steeds meer mensen op de werkvloer getest op corona of verzocht om zich vooraf te laten testen. Zeker als het gaat om beroepen waarbij menselijke interactie onvermijdelijk is.

Om elkaar te beschermen, is FNV Zelfstandigen er voorstander van om zoveel mogelijk gebruik te maken van de coronatesten. Uiteindelijk werkt iedereen graag op een gezonde werkvloer. Zo dragen wij met elkaar bij aan het terugdringen van het coronavirus én kan ons (werkzame) leven op een veilige manier op gang komen. Dat geeft zelfstandigen weer perspectief op een ondernemende toekomst. Maar deelname aan een coronatest blijft een persoonlijke keuze.

Niemand is verplicht

Iedereen mag zelf bepalen wat er met zijn of haar lichaam gebeurt. Daarom is niemand verplicht om een coronatest te ondergaan. Dit is een grondrecht: het recht op lichamelijke integriteit. Je bent altijd de baas over je eigen lichaam en je kan daarom een coronatest weigeren.

Bedenk goed waarom, als je weigert

Een werkgever mag een werknemer dus niet dwingen om een coronatest af te nemen. Een opdrachtgever mag dat niet doen bij een zelfstandige. Maar het weigeren van een coronatest op de werkvloer, kan je als zelfstandige letterlijk en figuurlijk duur komen te staan. Je loopt het risico om niet langer ingehuurd te worden door je opdrachtgever.

Vermoedelijk zal dat in de praktijk zogenaamd om een andere reden zijn dan het weigeren van de coronatest. Het gevolg is wel dat je contract wordt beëindigd of je simpelweg geen opdracht meer krijgt. Dat is inderdaad niet eerlijk, maar niet uit te sluiten. Bedenk daarom vooraf goed of en waarom je een coronatest weigert. FNV Zelfstandigen benadrukt graag dat iedereen een maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft bij het terugdringen van het coronavirus en een actief testbeleid bijdraagt aan het steeds meer kunnen openen van de samenleving.