FNV ZZP

Doe aangifte vóór 8 april en krijg uiterlijk 1 juli bericht

Laatste update: 19 augustus 2021

Doe aangifte vóór 8 april en krijg uiterlijk 1 juli bericht

Tussen 1 maart en 8 mei 2021 doet Nederland aangifte inkomstenbelasting over 2020. Ruim 5,6 miljoen mensen deden dat al. Wanneer je je aangifte voor 8 april indient, krijg je voor 1 juli bericht.

Voor veel ondernemers kan 2020 een jaar zijn geweest met veel veranderingen, bijvoorbeeld door de coronacrisis. Als dat het geval is, dan raadt de Belastingdienst je aan de vooraf ingevulde belastingaangifte extra goed te controleren.

Bij sommige veranderingen is het controleren van de aangifte altijd extra belangrijk. Bijvoorbeeld omdat je een woning kocht of je hypotheek wijzigde, bent gescheiden, een opleiding volgde of extra zorgkosten had. Voor dit soort veranderingen zette de Belastingdienst de aandachtspunten op een rij.

  • Kocht of verkocht je in 2020 een woning? Veranderde je vorig jaar iets aan je hypotheek? Of sprak je een betaalpauze met je bank af? Dan kan dat gevolgen hebben voor de gegevens die je in je belastingaangifte moet invullen. Opbelastingdienst.nl/koopwoning lees je meer over de aandachtspunten voor huiseigenaren.
  • Zijn jij en je partner in 2020 uit elkaar gegaan? Dan heeft dit mogelijk gevolgen voor je belastingaangifte. Het kan slim zijn om nog één keer als fiscale partners aangifte inkomstenbelasting te doen. Dan kun je in je belastingaangifte gezamenlijke inkomsten en aftrekposten zo gunstig mogelijk verdelen. Op belastingdienst.nl/scheiden vind je meer informatie.
  • Ben je in 2020 een opleiding gestart voor je werk of onderneming? Of heb je je laten omscholen? Kosten voor een opleiding zijn soms aftrekbaar. Ga na of je aan de voorwaarden voldoet en vul de gegevens aan in je belastingaangifte. Kijk voor meer informatie op belastingdienst.nl/aftrekposten.
  • Had je in 2020 zorgkosten die je niet vergoed kreeg van je zorgverzekeraar? Deze zijn mogelijk aftrekbaar. Meer informatie? Ga naar belastingdienst.nl/zorgkosten.

 

Zo makkelijk mogelijk

Net als in voorgaande jaren probeert de Belastingdienst aangifte doen zo makkelijk mogelijk te maken. Steeds meer gegevens zijn vooraf ingevuld, dit jaar in totaal ruim 212 miljoen. Dit helpt je om tijdig aangifte te doen en het verkleint de kans op onbewuste fouten. Het goed controleren van de gegevens in de aangifte en aanvullen waar nodig blijft wel belangrijk. De Belastingdienst kan immers niet alles weten. 

Over de belastingaangifte

De Belastingdienst vraagt 6,8 miljoen particulieren en 1,5 miljoen ondernemers om aangifte inkomstenbelasting te doen over 2020. De meeste informatie heeft de Belastingdienst al vooraf ingevuld en hoeft alleen nog te worden gecontroleerd en aangevuld waar nodig. Tijdens de aangifteperiode staat de website belastingdienst.nl/aangifte centraal. Belastingaangifte doen kan tot 8 mei.

Download onze brochures voor tips en tricks voor je aangifte inkomstenbelasting.

Ben je lid van FNV Zelfstandigen, dan hebben we alle brochures overzichtelijk te downloaden in ons kenniscentrum voor leden staan. 

 

5 tips voor zzp’ers voor een correcte belastingaangifte over 2020

 

De belangrijkste wijzigingen in de aangifte inkomstenbelasting over 2020 voor zzp'ers