FNV ZZP

De 5 belangrijkste wijzigingen in de belastingaangifte voor zzp’ers

Laatste update: 19 augustus 2021

De 5 belangrijkste wijzigingen in de belastingaangifte voor zzp’ers

Ieder jaar past de Belastingdienst de regels omtrent het doen van aangifte aan. Op 17 december 2020 heeft de Eerste Kamer ingestemd met ruim 50 belastingmaatregelen voor burgers en bedrijven. Deze maatregelen zijn onderdeel van het pakket Belastingplan 2020.

Een groot deel van de maatregelen gaat in per 1 januari 2020 net als een aantal belastingmaatregelen die al eerder is afgesproken. In dit blog zetten we de belangrijkste wijzigingen voor jou als zzp’er op een rijtje. 

 

1.    Twee belastingschijven

In 2020 gaan we naar het zogeheten tweeschijvenstelsel voor de inkomstenbelasting. Hiervoor waren dit drie schijven. De twee schijven die overblijven zijn een laag en een hoog tarief. Met een inkomen tot en met €68.507 euro betaal je een belasting van 37,35%. Dit is het lage tarief. Als je inkomen hoger is dan dat bedrag, val je binnen het hoge tarief en betaal je een belasting van 49,50%. Ook worden de arbeidskorting en de algemene heffingskorting extra verhoogd. Of je erop vooruit gaat of niet, hangt uiteindelijk ook af van veranderingen in jouw persoonlijke situatie en van de ontwikkelingen van de economie.

 

2.    Eigenwoningforfait

Om de hypotheek en de andere kosten van jouw huis af te kunnen trekken, is er een inkomen uit jouw huis nodig. De Belastingdienst ziet het hebben van een eigen woning als een ‘denkbeeldige’ bron van inkomsten. Dit zogenaamde inkomen is de waarde die je zou ontvangen als je jouw huis zou verhuren. Dit ‘inkomen’ heet het eigenwoningforfait. Het eigenwoningforfait wordt berekend op basis van de WOZ-waarde van jouw huis. Voor woningen met een waarde tussen de € 75.000 en € 1.090.000 daalt het

eigenwoningforfaitpercentage naar 0,60%. Voor iemand die in een huis met een WOZ-waarde van € 300.000 woont, daalt het forfait hierdoor van € 1.950 (2019) naar € 1.800 (2020).

 

3.    Zelfstandigenaftrek

Per 1 januari 2020 is de zelfstandigenaftrek verlaagd met een bedrag van € 250 euro naar € 7.030 euro. Uiteindelijk wordt de zelfstandigenaftrek in de komende tien jaar van de oorspronkelijk € 7.280 naar € 5.000 euro verlaagd. De voorwaarden om in aanmerking te komen voor de aftrek veranderen niet. 

 

4.    Fiets van de zaak

Hoef je niet ver te reizen naar klanten of opdrachtgevers? Dan ga je misschien liever met de fiets in plaats van met de auto of het openbaar vervoer. Goed voor het milieu én je gezondheid. Bovendien is een fiets van de zaak vanaf 2020 fiscaal een stuk voordeliger door een versimpeling van de fiscale fietsregeling voor woon-werkverkeer. Als je een (elektrische) fiets wilt aanschaffen voor je werk, heb je grofweg twee opties:

 

  1.      Fiets als privébezit

Als je de fiets als een privé-aanschaf beschouwt, heb je geen recht op afschrijving of fiscale aftrek van de aanschafkosten. Voor iedere kilometer die je fietst voor zakelijke doeleinden, mag je wél € 0,19 als zakelijke kosten opvoeren en van je winst aftrekken.

  1.      Fiets van de zaak

Je kunt de fiets ook tot je bedrijfsvermogen rekenen. Dit mag pas wanneer 10% van je gefietste kilometers zakelijk zijn. Sinds 1 januari 2020 hoef je geen correctie voor privégebruik meer uit te rekenen door middel van rittenregistratie. Je krijgt nu te maken met bijtelling, net als bij een auto van de zaak. Dit is 7% van de consumentenprijs van de fiets (inclusief btw). Als je aan deze voorwaarde denkt te voldoen, kun je als zzp ‘er een fiets van de zaak kopen en deze fiscaal aftrekken van je winst. 

 

5.    (Elektrische) auto

De komende jaren zal het kabinet elektrisch autorijden blijven stimuleren. De huidige belastingvoordelen, die in 2021 zouden aflopen, blijven de komende jaren grotendeels bestaan. Tot 2025 betalen kopers en eigenaren van elektrische auto’s bijvoorbeeld geen aanschafbelasting (bpm) en motorrijtuigenbelasting. Tegelijkertijd wil het kabinet overstimulering voorkomen. Daarom gaat de bijtelling voor zakelijke elektrische auto’s in 2020 van 4% naar 8%.

 

Eerlijkheid hoog in het vaandel

Voor jou als zzp’er is het belangrijk dat je goed bijhoudt welke wetswijzigingen er zijn geweest als het aankomt op belastingaangifte. Het kan voorkomen dat er iets misgaat met jouw belastingaangifte waardoor je minder belasting betaalt dan zou moeten. De Belastingdienst geeft je dan twee jaar na het indienen van de belastingaangifte de kans om dit zelf zonder boete te verbeteren. Dit kan alleen als de Belastingdienst deze fout niet zelf al heeft ontdekt.

Om te voorkomen dat jij onverhoopt fouten maakt in jouw belastingaangifte over 2020 als zzp’er, hebben we de belangrijkste wijzigingen uitgebreider toegelicht in deze brochure.

 Ben je lid van FNV Zelfstandigen? Download de checklist dan in ons Kenniscentrum voor leden.

De belangrijkste wijzigingen in de aangifte inkomstenbelasting over 2020 voor zzp'ers