FNV ZZP

Dit kan de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) voor jou als zzp'er betekenen

Laatste update: 19 augustus 2021

Dit kan de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) voor jou als zzp'er betekenen

De coronapandemie raakt iedereen op een andere manier. Veel zzp’ers blijven met vragen zitten omtrent het huren in coronatijd. Hoort jouw onderneming bij die sectoren die het meest zijn geraakt door de overheidsmaatregelen rond het coronavirus? Heb je moeite om je vaste lasten te betalen door een noodgedwongen sluiting?

Dan kun jij in aanmerking komen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). In dit blog leggen we kort uit wat het is, voor wie het is en hoe dit jou als zzp’er kan helpen met je financiën in coronatijd.

 

De Tegemoetkoming Vaste Lasten: wat houdt het in?

De Tegemoetkoming Vaste Lasten is de opvolger van de TOGS (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren). Zelfstandig ondernemers kunnen onder voorwaarden in aanmerking komen voor de TVL. Eén van die voorwaarden is dat je bedrijf meer dan 30% van de omzet verloren is door de coronacrisis. De TVL helpt zzp’ers en MKB-bedrijven namelijk bij het betalen van hun vaste lasten. Hierbij gaat het om vaste lasten die steeds doorlopen, zoals: huur, pacht, onderhoud, verzekeringen, leasecontracten en abonnementen.

Loonkosten worden hierbij niet meegerekend. Deze worden namelijk (deels) gecompenseerd door de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid. De tegemoetkoming wordt dus gebaseerd op het totale omzetverlies en van het omzetverlies wordt het percentage vaste lasten berekend. Van dat percentage wordt dan weer een deel gecompenseerd door de RVO. Deze vaste lasten worden bepaald aan de hand van branchegegevens van het CBS. Om zo snel mogelijk je aanvraag af te handelen, wordt er dus geen gebruik gemaakt van de werkelijke vaste lasten binnen je onderneming.

 

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor de TVL

Zoals net genoemd zijn er een aantal voorwaarden waaraan jouw onderneming moet voldoen om in aanmerking te komen voor de regeling. Hieronder de voorwaarden overzichtelijk op een rijtje om te checken of je aan die voorwaarden voldoet:

 

  • Je onderneming heeft meer dan 30% omzetverlies geleden door de coronacrisis;
  • Jouw vaste lasten zijn minimaal €3.000 per kwartaal;
  • Je onderneming valt onder de definitie van midden- en kleinbedrijf (MKB);
  • Je onderneming is vóór 15 maart 2020 opgericht en ingeschreven in het KVK Handelsregister;
  • Je onderneming stond op 15 maart 2020 geregistreerd onder één van de vastgestelde KVK SBI-codes;
  • Je onderneming had op 31 december 2019 of daarna geen uitstel van betaling aangevraagd bij de rechtbank;
  • Je onderneming was op 31 december of daarna niet failliet;
  • Na het krijgen van de tegemoetkoming mag je in totaal niet meer dan €800.000 bruto aan overheidssteun hebben ontvangen;
  • Je onderneming heeft een fysieke vestiging in Nederland en dit adres is geregistreerd in het KVK Handelsregister;
  • Minstens één vestiging van jouw onderneming heeft een ander adres dan jouw privéadres of de vestiging staat los van de privéwoning en heeft een eigen toe- of opgang.

 

Voor een aantal ondernemingen gelden aanvullende voorwaarden. Deze zijn naast de bovenstaande voorwaarden van toepassing.

 

Het aanvragen van de TVL

De TVL vraag je aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Je kunt TVL subsidie aanvragen voor de maanden januari, februari en maart 2021 (Q1). Dit kan vanaf 15 februari 2021 om 12:00 uur tot 30 april 2021 tot 17.00 uur. TVL subsidie aanvragen voor de maanden april, mei en juni 2021 kan naar verwachting vanaf mei 2021 (Q2). Voor het vierde kwartaal in 2020 (Q4 2020) is de subsidie niet meer aan te vragen. Je vraagt de TVL dus altijd aan voor een periode van 3 maanden. Voor iedere periode moet je daarom een nieuwe aanvraag doen. Mocht het zo zijn dat je in de vorige periode geen aanvraag hebt gedaan of je kwam niet in aanmerking, dan heeft dit geen invloed op jouw komende aanvragen.

 

Huren als zzp’er in coronatijd

Het is voor jou als zzp’er belangrijk om je goed te verdiepen in de steunpakketten die worden aangeboden. Onderzoek de mogelijkheden die er zijn en wat werkt voor jouw onderneming. Zit je met meer vragen rondom huren in coronatijd? Download dan vooral de FNV Zelfstandigen FAQ’s brochure met een overzicht van de meest gestelde vragen rondom huren in coronatijd, of lees je verder in met de handige FNV Zelfstandigen huren in coronatijd brochure.

Als je lid van FNV Zelfstandigen bent, dan kun je al onze brochures downloaden in ons speciale Leden Kenniscentrum

 

Download de brochure

 

New call-to-action