FNV ZZP

Zzp en politiek: experts voorspellen 2021

Laatste update: 6 januari 2021

Zzp en politiek: experts voorspellen 2021

Wat gaat er in 2021 gebeuren in de wereld van zelfstandigen en politiek? Wat staat er op de politieke agenda en welke politieke besluiten kunnen zelfstandigen, opdrachtgevers en intermediairs verwachten? Zipconomy zet de voorspellingen van 11 experts op een rijtje. Met als eerste de voorspelling van Irene van Hest, manager FNV Zelfstandigen.

2020 liep anders dan wie dan ook had verwacht. Door de coronacrisis werd nadruk gelegd op een aantal vraagstukken over zelfstandig ondernemerschap. Hier buigt de politiek zich in 2021 over.

Het vraagstuk wanneer sprake is van zelfstandig ondernemerschap loopt door. De webmodule wordt getest. Politiek Nederland debatteert over het verplichten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ondertussen helpen zp’ers Nederland de coronacrisis uit. Ze geven het voorbeeld in het loskomen van vastgeroeste werkpatronen en -plekken.

Maar hoeveel progressie boekt het debat over de arbeidsmarkt, en de positie van de zp’er daarin, in dit verkiezingsjaar 2021? Kiest de politiek voor behoudzucht of vernieuwing?

11 experts geven hun voorspelling, de een optimistischer dan de ander.

Zelfstandigen tonen hun veerkracht

Irene van Hest, manager FNV Zelfstandigen op Zipconomy:

2020 is een jaar om snel te vergeten. De vraag is of 2021 heel veel beter wordt. De hoop is er, maar de onzekerheid ook nog steeds. Heel veel zelfstandigen hebben afgelopen periode hun veerkracht laten zien en zich aangepast aan de nieuwe situatie. Kan het werk niet fysiek gedaan worden, dan gooien ze alles om naar online. Kan het niet in de winkel, dan bezorgen we het. Voor zoveel zaken blijkt er een oplossing te zijn.

Wij verwachten dat de relatie tussen zelfstandigen en gemeenten steeds meer vorm krijgt. Waar zelfstandigen eerst eigenlijk nauwelijks naar hun gemeente gingen voor hulp, is dat nu met de TOZO totaal veranderd. Maar dat hoeft niet tijdelijk te zijn. Gemeenten zullen nu doorpakken en de relatie met zelfstandigen wordt een bestendige. Nu gaat het om financiële ondersteuning en heroriëntatie, maar straks ook veel breder: begeleiding voor starters, persoonlijke ontwikkeling, een sparringspartner, netwerkbijeenkomsten, ga zo maar door. De gemeente leert nu ‘haar’ zzp’ers kennen. Dat de zelfstandige alles zelf maar moet regelen, is een steeds meer achterhaald idee.

Op politiek vlak wordt het een ander verhaal. Zoals het er nu naar uitziet, hebben zelfstandigen weinig te verwachten als het gaat om duidelijkheid over de wetgeving rondom zelfstandige arbeid. Van alle plannen van dit kabinet is alleen de webmodule nog over. Maar dit kabinet gaat die duidelijkheid niet meer brengen. Dus op het gebied van helderheid daarover, hoeven wij van 2021 niets te verwachten.

 

Lees de andere experts via deze link op Zipconomy.