FNV ZZP

Online netwerken als zzp’er: 5 gouden tips

Laatste update: 19 augustus 2021

Online netwerken als zzp’er: 5 gouden tips

In het huidige tijdperk van niet of nauwelijks fysiek kunnen samenkomen is het online netwerken als zzp’er zeker geen overbodige luxe. Want die netwerkborrels kunnen we voorlopig wel vergeten...

Gelukkig zijn er genoeg platforms als LinkedIn waardoor je goed kunt bouwen aan je netwerk. Op die manier verzamel jij – online - de juiste mensen om je heen en houd je contacten warm. Contacten die in de (nabije) toekomst goed van pas kunnen komen voor je onderneming. In dit blog 5 gouden tips hoe jij het online netwerken het beste kunt aanpakken.

1. Maak connecties met de juiste mensen


Er zijn verschillende platforms die mogelijkheden bieden tot het online netwerken. LinkedIn is de plek bij uitstek om je online netwerk uit te breiden. Je voegt eenvoudig connecties uit je omgeving toe, denk aan oud-collega’s, opdrachtgevers, mensen waarmee je samenwerkt, vakprofessionals, maar ook oud-studiegenoten of die ene connectie waarmee je samen een training of workshop mee hebt gevolgd. Zo verzamel je door de jaren heen een mooi netwerk om je heen waar je wellicht later wat aan hebt. Aanvullende tip: zorg dat je LinkedIn profiel up-to-date is en spendeer af en toe wat tijd aan je profiel om nieuwe werkervaring toe te voegen of eens een professionele profielfoto toe te voegen.

 

2. Houdt in de gaten wat er speelt binnen je branche

Om goed te kunnen socializen met anderen binnen je branche is het van belang om op de hoogte te blijven van wat er speelt binnen je branche. Dan kan je immers ook reageren op berichten of inhaken op een discussie. Naast de offline vakmagazines, blijf je online op de hoogte van ontwikkelingen door bijvoorbeeld op Twitter met hashtags (#) onderwerpen of thema’s binnen je branche te volgen. Maar volg ook communities in jouw vakgebied of communities over met bepaalde gemeenschappelijke kenmerken voor bijvoorbeeld zelfstandigen. Zo weet je waar anderen uit je vakgebied zich mee bezighouden en wat nieuwe trends of ontwikkelingen zijn, en kan je tegelijkertijd online netwerken.

3. Netwerken = geven en nemen

Heel cliché, maar netwerken is echt een kwestie van geven en nemen. Wanneer jij iemand uit een community voorziet van gratis advies, dan kan dit in de toekomst jou wellicht een mooie opdracht opleveren. Of je komt iemand tegen waarmee je een goede klik hebt en je in de toekomst samen opdrachten mee oppakt. Je zal merken dat deze wisselwerking van geven en nemen een belangrijk element is van het online netwerken.


4. Houd je contacten warm

Samenhangend met bovenstaande tip; houd (belangrijke) contacten ook warm, ook al gaat daar best wat tijd in zitten. Om niet onnodig tijd en energie te verspillen, zal je soms kritisch moeten evalueren wie je verder helpt en met welk contact je op een lager pitje verder gaat. Dat is niet omdat jij zo graag hard bent, maar om te voorkomen dat je teveel tijd in contacten steekt die te weinig opleveren.

 

5. Zet jezelf af en toe in de spotlight

Niet geheel onbelangrijk; zet jezelf af en toe in die (online) spotlight! Wees trots op die ene klus die je met goed resultaat hebt afgerond en deel dit online. Of deel die fijne samenwerking met een organisatie voor een opdracht die je net hebt afgesloten. Of misschien heb je wel een mooi zakelijk jubileum wat je wil delen? Zo blijven anderen in je netwerk op de hoogte van jouw carrière en de stappen die je maakt, en dat is nooit verkeerd. Wel een goede om bij stil te staan; wanneer jij op een online platform bijvoorbeeld een afgeronde opdracht deelt, is het altijd verstandig om dit voorafgaand even te checken met de opdrachtgever.

 

Wil jij meer werken aan je online netwerk kwaliteiten? En ervaren wat je online nog meer kunt doen om je netwerk te vergroten? Dan is deze online training ‘Online netwerken werkt ook’ van de FNV Zelfstandigen Winter Academy dé training voor jou! Helemaal gratis voor leden van FNV Zelfstandigen. Kijk ook zeker rond bij de andere online trainingen van ZZP Winter Academy die plaatsvinden in februari 2021.Aanmelden