FNV ZZP

Je blijven ontwikkelen als zzp’er: 4 tips

Laatste update: 19 augustus 2021

Je blijven ontwikkelen als zzp’er: 4 tips

Jezelf blijven ontwikkelen als zelfstandige is nu meer dan ooit aan de orde met een coronacrisis waardoor het belangrijk is om je positie op de arbeidsmarkt te versterken. Als zzp’er is het blijven leren essentieel, maar wat is jouw plan van aanpak? Blijf je het uitstellen of ga je er nu werk van maken? En hoe kies je dan de juiste ontwikkelrichting? In dit blog geven we je 4 praktische tips om je op weg te helpen.

1) Blijf bij in je vakgebied


Als zelfstandige moet jij er zelf voor zorgen dat je werkt aan je ontwikkeling, er is immers geen baas die je daar op attendeert. Je zal dus zelf een analyse moeten maken van de vaardigheden die je verder kan ontwikkelen, zodat jij je werk beter uitvoert. Natuurlijk, als flexibele zzp’er doe je waarschijnlijk al veel ervaring op binnen verschillende branches en leer je zo bij. En ja, een opleiding volgen zal in je eigen tijd zijn in plaats van de baas zijn tijd. Maar het niet bijscholen kan jouw positie op de arbeidsmarkt wel degelijk verzwakken. Het volgen van een opleiding, cursus of workshop heeft vele voordelen waardoor je uiteindelijk meer kans hebt opdrachten of verkoop. Door nieuwe vaardigheden en kennis word je breder inzetbaar, of specialiseer je juist in een bepaald vakgebied, wat jouw marktwaarde vergroot. Jij maakt jezelf “toekomstproof” door in te spelen op nieuwe ontwikkelingen en toekomstige markten. Wat mooi is meegenomen; tijdens een cursus of workshop leer je nieuwe mensen kennen waarmee je ervaringen kan uitwisselen en je netwerk groter wordt.

2) Studeren kan altijd, overal en vaak zonder financiële investering

Goede opleidingen en trainingen kan je op veel verschillende plekken vinden en iedere onderwijsinstelling zal een (grotendeels) online aanbod in zijn portfolio hebben. Maar denk ook webinars die vanuit verschillende hoeken worden aangeboden, zoals de Kamer van Koophandel die zakelijke cursussen aanbiedt. Gelukkig heeft de overheid ook door hoe belangrijk het is om in onzekere tijden je kennis te blijven updaten en biedt met de susbsidieregeling ‘NL leert door’ kosteloos ontwikkeladvies of gratis scholing aan. Het is zeker de moeite waard om te onderzoeken of er iets interessants voor jou bij zit. Veel organisaties bieden ook gratis trainingen aan als jij bijvoorbeeld lid bent of onderdeel bent van een netwerk.

Tip:
kijk eens rond bij de interessante trainingen van de Online Winter Academy van FNV Zelfstandigen! Helemaal gratis als jij lid bent.

3) Maak een toekomstplan om je studiekeuze richting te geven

Voordat je verder onderzoek gaat doen is het belangrijk om eerst een goed ontwikkelplan te maken. Hoe kan je beoordelen of je de juiste keuze maakt? Waarop kan jij jezelf ontwikkelen? Omdat het voor velen lastig is om jezelf een spiegel voor te houden, is het slim om mensen uit je zakelijke omgeving om hulp te vragen. Benader mensen met wie je samenwerkt of opdrachtgevers en vraag hen of zij adviezen hebben voor jou om je als ondernemer te ontwikkelen. Misschien niet een makkelijke stap, maar wel heel leerzaam. Vervolgens is het aan jou om te bepalen waar je over 10 jaar wil staan met je onderneming. Welke opleiding kan jou erbij helpen om over 10 jaar op die plek te staan? Een combinatie van feedback van anderen, samen met jouw toekomstplan, kan je helpen richting te geven aan je opleidingskeuze.

3) Doe een financieel vooronderzoek

Een vooronderzoek naar een geschikte opleiding moet zich niet alleen beperken tot de opleiding zelf, maar ook gericht zijn op de financiële mogelijkheden, zoals het opgeven van studiekosten als aftrekpost bij de Belastingdienst. Veel opleidingen zijn aftrekbaar, maar dat geldt niet altijd: de Belastingdienst maakt onderscheid of een cursus een zakelijke investering is om jouw vakkennis op peil te houden of een privé-investering is omdat jij nieuwe kennis wil opdoen. Als de opleiding bedoelt is om jouw kennis te verbreden, dan wordt deze investering gezien als bedrijfskosten en mag je de te betalen btw aftrekken. Doe een goed vooronderzoek voordat je je inschrijft zodat je niet voor onverwachte verassingen komt te staan.

Gemotiveerd om met een online cursus of opleiding te starten?

Wil jij je meer verdiepen in het aanbod van cursussen en opleidingen om aan je ontwikkeling als zzp’er te werken? Slimme stap! Kijk eens rond bij de interessante trainingen van de Online Winter Academy van FNV Zelfstandigen, gratis voor ieder lid. Op 17, 19, 22 en 24 februari is er een uitgebreid aanbod met verschillende onderwerpen, van persoonlijk leiderschap tot een goede financiële bedrijfshuishouding tot podcasting voor je bedrijf.

 

Aanmelden