FNV ZZP

5 tips die je als zzp’er wil weten vóórdat je webshop online gaat

Laatste update: 7 december 2020

5 tips die je als zzp’er wil weten vóórdat je webshop online gaat

Wil je een webshop opstarten? Hoop je hiermee een meer vaste stroom aan inkomsten te genereren als zzp’er? Zeker geen gek idee, want de online verkopen nemen alleen maar toe, in het tijdperk waarin we veel thuis werken en leven. Maar denk niet te luchtig over het opzetten van een webshop opzetten.

Er komt wel het een en ander bij kijken en er is een aantal aandachtspunten waar je op voorbereidt moet zijn, voordat je met je webshop de lucht ingaat. Daarom in dit blog 5 tips die je wil weten voordat je webshop online gaat.

1. Is de basis van je webshop op orde?

Er is een aantal basistaken die je op orde moet hebben, voordat je van start kunt gaan met je webshop. Zo zal je je domeinnaam moeten bedenken en registreren, maar ook je website zelf moet gebouwd en ingericht worden. De veiligheid van die website moet ook goed in orde zijn; de klantgegevens moeten veilig zijn voor diefstal of verlies.
De wetgeving die van belang is bij de inrichting van je website, is de 
wet Koop op afstand. In die wet staat onder meer dat je op je website duidelijkheid moet geven over de identiteit van je bedrijf. Naast adresgegevens vermeld je dus ook het KvK-nummer en je btw-nummer. Ook moet het voor (potentiële) klanten duidelijk zijn wat de prijs is van ieder product, de kenmerken van een product, maar ook de betalingswijze en levering. En vergeet niet het gebruik van cookies op je website te vermelden! Ook ga je algemene voorwaarden voor de kopers opstellen; hierin komt informatie als betaling, levertijd, bedenktermijn en garantie en geschillen. Zoals je merkt, die basistaken zijn niet de kleinste klusjes.

2. Betalen moet eenvoudig zijn in je webshop

Het heeft een reden waarom veel kopers afhaken op het moment dat ze op de betaalpagina zijn; als het betalen niet eenvoudig kan verlopen is dit voor velen een no-go. Richt het aankoopproces dus zo in dat het voor klanten eenvoudig is om te betalen. Denk aan de betaalmethoden die veel worden gebruikt (door jouw doelgroep), zoals iDEAL, creditcards, PayPal en Afterpay. Je kunt ook gebruikmaken van een zogenaamd softwarepakket dat alle koppelingen met de benodigde internetkassa’s (payment service providers) heeft. Zo’n internetkassa biedt je in één keer meerdere betaaloplossingen aan voor je webshop, eventueel wel zo’n handige optie voor je webshop.

3. Richt bij je webshop ook een goed verzend- én retourproces in

Wil je een webshop opzetten waar je je producten te koop aanbiedt? Dan zul je in de beginfase niet veel moeite hebben met het zelf inpakken en wegbrengen van pakketjes naar de vervoerder. Totdat het aantal bestellingen snel toeneemt en je niet meer weet hoe je dit moet bolwerken. Dan kan het interessant zijn om een contract af te sluiten met een pakketvervoerder, dit is vaak ook goedkoper is dan losse opdrachten.
Doe dus vast onderzoek bij welke pakketvervoerder je terecht kunt en wat die kosten voor impact hebben. Bij het inrichten van je verzendproces hoort ook de inrichting van het retourproces, het is 
wettelijk zelfs verplicht. Daarnaast is het ook wel zo klantgericht en kan het die twijfelende bezoeker over de streep trekken. Onderzoek ook hier weer je retouropties (kosteloos of niet, een retourlabel meesturen) en wat de impact is van de verwachte kosten van deze retouropties op je businessplan.

4. Een kloppend voorraadbeheer is essentieel voor iedere webshop


Als je voorraadbeheer op orde is, dan resulteert dit in meer omzet en winst, een hogere klanttevredenheid en meer trouwe klanten. Dat voorraadbeheer kun je handmatig doen in spreadsheets, maar efficiënter is het om een voorraadsysteem te koppelen aan specifieke software voor voorraadbeheer. Zoek dus uit wat de mogelijkheden zijn!

5. Meet het verkeer op je webshop en analyseer (continu!)

Hoe presteert je webshop? Dat is een vraag die je jezelf voortdurend moet stellen als je webshop live is en je met bijvoorbeeld Google Analytics gaat meten en analyseren. Aan de hand hiervan kun je je webshop optimaliseren. Zo kun je bijvoorbeeld diensten of producten die goed lopen nog centraler stellen of hier een campagne op starten. Of je probeert meer te halen uit de zoektermen waarop je goed gevonden wordt. Maar ook; wanneer haken mensen af in het aankoopproces? Of via welke kanalen komen de meeste bezoekers op je website binnen? Door de resultaten te meten en vooral te analyseren kun je bijsturen en zal je webshop sneller een succes worden.

Dit zijn in ieder geval de aandachtpunten die je onder de loep moet nemen, voordat je als zzp’er een webshop gaat opzetten. Maar er komt nog meer bij kijken. Wil je een volledig overzicht van alle tips & tricks, maar ook de do’s en don’ts met betrekking tot het runnen van een webshop? Download dan via onderstaande button onze nieuwe brochure.

Ben je al lid van FNV Zelfstandigen? Download deze (en andere) dan in ons Kenniscentrum voor leden.

 

Download de brochure