FNV ZZP

Online inkomsten genereren als zzp’er | praktische tips & tricks

Laatste update: 25 november 2020

Online inkomsten genereren als zzp’er | praktische tips & tricks

Door de coronacrisis ligt er een hoop stil en het kan goed zijn dat je dit merkt in het aantal opdrachten. Het is dan ook de kunst om creatieve nieuwe manieren te vinden om opdrachten binnen te slepen.

Offline via netwerken misschien, maar ook online; een belangrijk verkoopkanaal voor veel zzp’ers. We begrijpen goed dat je soms niet meer weet wat je nú weer moet bedenken. Daarom in dit blog 4 praktische tips om acties in werking te zetten, waarmee je online inkomsten kunt genereren. Actief, maar óók passief.

1.Fris je homepage eens op

Mocht je nu minder klussen hebben, dan is het misschien een mooie tijd om je homepage eens onder handen te nemen en te updaten. Je website, en zeker ook je homepage, is namelijk een belangrijk visitekaartje. Op je homepage wil je samenvatten wie je bent en wat je doet. Je wil dat een bezoeker binnen 5 seconden weet wat jij doet en waarom dit voor hem of haar relevant is. Denk daarbij aan de vier “regels” voor je homepage:

  1. Maak het doel van je site duidelijk.
  2. Help gebruikers vinden wat ze zoeken.
  3. Geef een voorproef van de content op je website.
  4. Versterk interactie met visual design, niet andersom.

2. Maak duidelijk wat jij (nog meer) aan diensten of producten aanbiedt

Werk je in de creatieve sector? Dan is het misschien handig om op je website (en op social media) duidelijk te maken dat je nog aan het werk bent en wat ze online bij je kunnen bestellen of afnemen. Het is voor jou misschien vanzelfsprekend dat je nog aan het werk bent, maar dat is niet zo voor de rest van de wereld. Mensen bezoeken momenteel actief websites van zzp’ers met het doel hen aan het werk te houden, door bijvoorbeeld een bon of een kaartje te kopen voor in de toekomst. Maak het je trouwe klanten makkelijk en communiceer duidelijk wat jij nog aanbiedt. 

3. Onderzoek alternatieve online verkoopkanalen

Waarschijnlijk ben je al bekend met de online cursussen, workshops en masterclasses (van FNV Zelfstandigen). Maar welke manieren zijn er nog meer om online geld te verdienen? Heb je al eens gedacht aan:

  • Affiliate links: Stel jij hebt een (bekend) blog of Instagram-account, dan kun je daar verwijzingen plaatsen die verwijzen naar webshops. Als een consument dan een product koopt via die link, dan krijg je een percentage van het verkoopbedrag. De consument betaald er niet extra voor. Het opzetten kost even wat energie, maar als een affiliate link eenmaal staat heb jij er niet veel werk meer aan. Houdt er wel rekening mee dat je je blog of Instagram-account wel moet blijven bijhouden, om je volgers happy te houden. Er daar gaat dan wel weer veel tijd in zitten.
  • Royalty’s verdienen: Hoe werkt dat? We nemen het voorbeeld van een fotograaf die foto’s verkoopt via platforms. Als jij je foto’s gaat verkopen via een platform (waar je zelf alleen foto’s hoeft te uploaden en prijzen te bepalen), dan verdien je aan iedere foto die je verkoopt. Als je goed analyseert wat goed verkoopt en slim hier op inspeelt, dan kan je hier fijn geld mee verdienen op een meer passieve manier.

4. Denk goed na over je (online) waarde

Tenslotte, nu je er waarschijnlijk wat meer tijd voor hebt, is het de moeite waard om je ondernemerspositie te versterken. Dat kan onder meer door te onderzoeken of je wel het juiste uurtarief vraagt voor je werk. Is dit tarief in verhouding tot de waarde van wat je aanbiedt? Gelukkig kun je dit uurtarief eenvoudig berekenen met onze slimme tool. Misschien komt hier uit naar voren dat het hoog tijd is om je uurtarief te updaten.

Zijn deze tips al punten die jij in de praktijk hebt gebracht? Of moet je eerst nog werken aan de juiste basis? Dan heb je vast en zeker veel aan onze brochure met 10 tips die je de basiskennis van het online ondernemen bijbrengen. Je downloadt deze eenvoudig via onderstaande button.

Ben je al lid van FNV Zelfstandigen? Download dan al onze downloads in ons online Kenniscentrum.

 

Download de brochure