FNV ZZP

Met minimalisme geld besparen

Laatste update: 4 november 2020

Met minimalisme geld besparen

Minimalisme wordt ook wel de kunst van het weglaten genoemd. Het is een levensstijl waarbij je bewust omgaat met wat je hebt en aandacht geeft aan wat je gelukkig maakt. Je maakt letterlijk ruimte door te ontspullen en dingen weg te doen.

Minimaliseren zet ook een denkproces in gang, je maakt namelijk ook figuurlijk ruimte in je hoofd voor de echt belangrijke dingen in het leven. Deze minimalistische kijk op het leven kun je ook goed toepassen op zakelijk gebied en je ondernemerschap. In dit blog bespreken we wat jij kunt leren van een minimalistische kijk op het leven, zodat je als zzp’er een hoop geld kunt besparen.

Minder willen is ook meer bereiken

Als je het minimalisme omzet naar ‘minimalistisch ondernemerschap’, dan gaat het over het bewustzijn van wat echt nodig is om je bedrijf tot een succes te maken. Dat begint bij wat jij als persoon wilt bereiken; waar word je echt blij van? Hoeveel klanten wil je hebben en waarom? Heb je die ene externe financiering echt nodig? Als je deze vragen beantwoordt, dan zul je misschien merken dat je niet zo veel nodig hebt om een gelukkige ondernemer te zijn. Je hebt een betere focus en je kunt meer bereiken wat je écht wil.

Kiezen voor betere, duurzame investeringen

Er zullen altijd producten en diensten zijn waar je gebruik van moet maken om je werk te kunnen uitoefenen. Maar probeer eens wat meer te kiezen voor de betere producten, die wat langer meegaan, waar je langer plezier van hebt, die langer nuttig blijven en niet snel kapotgaan. Dat zorgt ervoor dat je het minder snel nieuw hoeft te kopen en daarmee bespaar je dus (ook al zijn de aanschafkosten vaak hoger) op termijn kosten voor het vervangen.

Minder werkruimte nodig


Het kan natuurlijk fijn zijn om een werkplek of ruimte ergens te huren, maar heb je die echt nodig? Bekijk kritisch of deze plek binnen je budget past, en of je alle ruimte wel echt gebruikt. Je kunt natuurlijk op zoek gaan naar een kleinere, goedkopere werkruimte en daarmee besparen op huur, maar je kunt er ook voor kiezen om geld te verdienen met je overbodige werkruimte. Probeer de ruimte te verhuren aan een andere zzp’er of misschien wel een lokale kunstenaar die een plek zoekt.

Meer energie voor je werk


Door meer ‘mindful’ te werken, ben je je meer bewust van de zaken die je energie kosten en die je energie opleveren. Het zorgt ervoor dat je productiever bent en ‘overall’ genomen fijner werkt. Die zelfverzekerdheid en positieve blik heeft financiële voordelen: grote kans dat je door deze zelfverzekerde houding meer opdrachten binnenkrijgt. Misschien durf je het zelfs aan om meer te vragen voor je diensten. Daarnaast staan positieve mensen vaak minder vaak rood en hebben ze minder schulden.

 

Beter financieel overzicht


Misschien wel één van de belangrijkste voordelen: door een meer minimalistische manier van werken krijg je ook meer inzicht in je financiën. Logischerwijs geeft het verkregen inzicht je de mogelijkheid om kosten te besparen en je uitgaven in te perken. Om je schulden af te betalen en om in te grijpen als je (bijna) rood staat. Maar bewuster leven zorgt er ook voor dat je minder snel een rekening vergeet, en die hoge aanmaningskosten verleden tijd zijn. Een grote financiële uitgave die op de planning staat zorgt ook voor minder stress, omdat je beter weet hoe je er financieel aan toe bent.

Kun je nog wel wat meer praktische tips  gebruiken over hoe jij als zelfstandige slimmer om kunt gaan met je geld? Download dan onze nieuwe brochure.

Ben je lid van FNV Zelfstandigen, download de brochure dan in ons Kenniscentrum voor leden.

Download de brochure