FNV ZZP

Hoe je als zzp’er lekkerder in je geld én in je vel kunt zitten [5 tips]

Laatste update: 25 oktober 2020

Hoe je als zzp’er lekkerder in je geld én in je vel kunt zitten [5 tips]

Wat zijn belangrijke gewoontes en tips waardoor jij als zzp’er lekkerder in je geld kan zitten? En jij vervolgens ook lekkerder in je vel zit. Want ze zeggen dan wel dat geld niet gelukkig maakt, maar het geeft wel wat meer ademruimte als je wat ruimer bij kas zit.

In dit blog 5 laagdrempelige tips, waardoor jij meer geld op je zakelijke rekening krijgt, en dan ook op een manier dat je er een gelukkiger mens van wordt.

Tip 1: Zeg nee (en zoek de verleiding niet op)

Heb jij in het dagelijks leven ook een zwak voor aanbiedingen en koopjes? Grote kans dat je op professioneel gebied ook vaak zwicht voor aanbiedingen, die later toch geen echte aanbiedingen blijken te zijn. Zoek de verleiding dan ook vooral niet op, want voor je brein wordt het op een gegeven moment lastig om nee te zeggen. Dus meld je af voor al die nieuwsbrieven, bezoek die websites niet. Je rekening zal je dankbaar zijn, en je zult meer rust in je lijf ervaren. Denk hierbij ook aan die samenwerkingen waar je misschien iets te snel ja tegen zegt. Sommige samenwerkingen kosten meer energie dan ze opleveren, dus maak iedere keer een weloverwogen beslissing.

 

Tip 2: Sta vroeg op en beweeg!

Iets wat ruim de helft van alle self-made miljonairs gemeen hebben: ze starten hun dag vroeg én zijn iedere dag lekker in beweging, 76% sport zelfs minstens een half uur per dag. Eigenlijk moet dit geen verrassing zijn: beweging is goed voor zowel je lichaam als geest. Ga eens bij jezelf ten rade, beweeg jij wel genoeg? Of breng je net iets teveel uren achter je laptop door? Plan iedere dag een vast beweegmoment in, als is het maar een korte wandeling, je zal merken dat je productiever weer aan het werk gaat.

 

Tip 3: Kies doelen (voor je onderneming)

De doelen voor jouw onderneming hangen waarschijnlijk samen met jouw persoonlijke doelen. Wil je minder geldzorgen? Of wil je misschien beter leren omgaan met geld? Formuleer wat de doelen zijn waardoor jij op professioneel gebied beter of prettiger kan functioneren. Dus wil je minder geldzorgen? Formuleer dan het doel: “Ik wil voldoende inkomen hebben zodat ik fijn kan leven”. Krijg vervolgens helder hoe jij dat doel in een x periode kan bereiken door hem SMART te maken. Je zal merken dat als je een duidelijk doel hebt waar je echt achter staat, het minder moeite kost om hard te werken.

 

Tip 4: Denk in kansen

Succesvolle mensen denken niet in obstakels, maar in kansen. Dus denk niet te snel: “dit is niet voor mij weggelegd”, maar hoe je het wel kan aanvliegen. Erken hierbij wat jij goed kan, waar jouw krachten liggen en waar jouw producten en of diensten in uitblinken. Het is goed om te beseffen dat je niet altijd alles zelf hoeft te doen. Dus zie je iets in jouw dienstverlening wat niet even soepel verloopt? Kijk eens rond of iemand in jouw netwerk jou hierin kan ondersteunen. Doe bijvoorbeeld een oproepje op een van de social media kanalen. Of vraag om met iemand koffie te drinken die altijd veel creatieve ideeën heeft. Het zal je verbazen met hoeveel inspiratie en nieuwe kansen je de afspraak uitkomt.

 

Tip 5: Heb wat lef!

Iets wat al inherent staat aan het ondernemerschap, zeker in crisistijd, maar je moet een goede portie lef hebben om als zzp’er verder te groeien. Net zoals je die ene persoon moet uitnodigen om te brainstormen, zo moet je ook tegen andere uitdagingen aankijken. Misschien wordt het tijd om je te richten op een nieuw product of dienst? Ga op zoek (met behulp van een adviseur) wat de mogelijkheden zijn. Zo’n nieuwe stap maken kan best spannend zijn, maar je zal achteraf trots zijn op jouw aanpassingsvermogen en lef.

Download nog meer slimme tips
Het zit 'm vaak in kleine gewoonteveranderingen, waardoor jij lekkerder in geld zit en in je vel. Kun je nog wat meer tips gebruiken hoe je op een slimme manier meer geld kunt maken als zzp’er? Download dan onze nieuwe brochure.

Ben je lid van FNV Zelfstandigen? Download de brochure dan via deze link in in ons Kenniscentrum.

New call-to-action

 

Misschien vind je deze brochure ook interessant:

New call-to-action