FNV ZZP

Zzp-Standhouders Waterlooplein massaal in bezwaar tegen verhuizing

Laatste update: 21 september 2020

Zzp-Standhouders Waterlooplein massaal in bezwaar tegen verhuizing

Maar liefst 32 standhouders van het Waterlooplein kwamen afgelopen week in bezwaar tegen de op handen zijnde verhuizing van hun Waterloopleinkramen en -boxen. Maandag overhandigde FNV Zelfstandigen-bestuurder Henk van der Schaft de bezwaren namens hen aan de bezwaarcommissie van de Gemeente Amsterdam.

De marktkooplieden moeten op 1 oktober verhuizen, in verband met de verbouwing van het Waterlooplein. De marktkooplieden dreigen echter in grote financiële problemen te komen, omdat het marktbureau van de Gemeente Amsterdam geen of onvoldoende rekening houdt met hun huidige box of grondplaatsafmetingen op de nieuwe, tijdelijke markt in de omgeving van het Waterlooplein. 

Kopje onder

‘De plekken op de tijdelijke markt worden zodanig verkleind dat ze veel minder omzet kunnen draaien en daardoor koppie onder dreigen te gaan,’ zegt bestuurder Henk van der Schaft van FNV Zelfstandigen. ‘Bovendien komt het marktbureau van de Gemeente Amsterdam eerder gedane toezeggingen over het toepassen van het anciënniteitsbeginsel (dat degene die het langst staat als eerste een box/plaats mag kiezen) niet na. Ze hebben dus zelf maar een indeling voor de boxen gemaakt. Ook de termijn van indelen en toewijzen van de tijdelijke plekken is schandalig kort. Zeker als je bedenkt dat de gemeente Amsterdam al 10 jaar bezig is met de voorbereidingen en op 1 oktober al gaan verbouwen. De marktkooplieden hebben pas in september (en de grondplaatshouders pas 23 op september) te horen gekregen waar ze precies mogen gaan staan en welke afmetingen hun nieuwe tijdelijke box of grondplaats gaat krijgen.’

Nut vakbond

‘Een actie als dit onderstreept eens te meer het nut en de noodzaak van een vakbond. Dit is één van de dingen die we doen: zelfstandigen bijstaan in hun strijd om te overleven. En het organiseren en bij elkaar brengen van mensen en collectief optrekken voor het behoud van inkomen. In dit geval tegen de gemeente Amsterdam. Heel concreet kleine ondernemers helpen met het overeind houden van hun bestaan als ondernemer. Dat is de reden om lid te worden.’


undefined