FNV ZZP

Prinsjesdag voor zzp'ers in een notendop

Laatste update: 16 september 2020

Prinsjesdag voor zzp'ers in een notendop

Het is een bijzondere Prinsjesdag 2020. Een sobere Prinsjesdag, en het kan ook niet anders als gevolg van de Corona crisis en de maatregelen die de overheid heeft getroffen om besmettingen te voorkomen. Maar toch, zonder alle gebruikelijke pracht en praal was deze Prinsjesdag er één die een bijzondere plaats in de geschiedenis krijgt.

Het kabinet kondigt in de Miljoenennota aan de economische weerbaarheid te willen vergroten. Het gaat om een langdurige inzet, en deze begroting is daarin een belangrijke stap, aldus het kabinet. Meer duurzame arbeidsrelaties zijn gewenst, om grote groepen werkenden te beschermen tegen verlies van inkomen of terugval in inkomen. Het kabinet kondigt daarom aan te zorgen voor “een meer gelijke fiscale behandeling van zelfstandigen en werknemers.” De zelfstandigenaftrek wordt vanaf 2021 sneller en verder afgebouwd, met extra stappen van 110 euro tot een niveau van 3240 euro in 2036. Het kabinet zet daar wel iets tegenover: “Tegelijkertijd wordt de verhoging van de arbeidskorting met 73 euro, die in 2022 was voorzien, al in 2021 ingevoerd”.

 

Integraal arbeidsmarktbeleid

De FNV vindt dat deze versnelde afbouw alleen kan als onderdeel van een integraal arbeidsmarktbeleid waarin zelfstandigen worden ondersteund, en schijnconstructies worden aangepakt. Daarvan zien wij echter nog veel te weinig terug. Er worden in de miljoenennota geen doekjes om gewonden: “De flexibiliteit van de arbeidsmarkt is geen toeval, maar het gevolg van beleid.”

Dit kabinet doet daar nog een stapje bovenop. Het kabinet stelt handhaving van democratisch aangenomen wetten voortdurend uit. Voorstellen die de huidige wetgeving moeten vervangen, zijn grotendeels gestrand. Alleen de webmodule blijft nog over, maar daarvan hoeven wij geen wonderen te verwachten. Steeds meer bedrijven kiezen er voor om met zelfstandigen te werken, vanwege de voordelen die dat die bedríjven oplevert, in plaats van de zelfstandige. En dat is allemaal mede mogelijk gemaakt door het totale, bewuste gebrek aan handhaving.

De stap die wel wordt genomen, het verder beperken van de zelfstandigenaftrek, toont temeer dat dit kabinet onvoldoende in staat is de zo nodige balans op de arbeidsmarkt terug te brengen. Wij constateren terecht dat er steeds meer consensus is, zowel in Den Haag, als bij diverse arbeidsmarktdeskundigen, over het niet goed functioneren van de zelfstandigenaftrek. Het geeft een verkeerde prikkel, het is voor een deel van de zelfstandigen verworden tot een soort inkomensondersteuning om tarieven noodgedwongen laag te houden.

 

Aanpakken schijnconstructies

Zelfstandigen zonder onderhandelingspositie, van wie de tarieven worden gedicteerd, hebben de aftrek nodig om het hoofd boven water te houden. Daarom wil de FNV dat de geleidelijke beperking hand in hand gaat met het verbeteren van de positie van zelfstandigen en het aanpakken van schijnconstructies. Zorg tegelijkertijd voor arrangementen waar zelfstandigen zelf baat bij hebben. Fiscale regelingen zouden gericht moeten zijn op investeringen in de onderneming, en bijvoorbeeld scholing en ontwikkeling van jezelf als ondernemer.  Maar je kunt niet het één doen en het ander achterwege laten. Want het is ontzettend jammer, en moeilijk uit te leggen, dat een groep zelfstandigen nu de rekening betaalt voor het falende overheidsbeleid. Wij roepen het kabinet daarom nogmaals op om werk te maken van handhaving om schijnconstructies aan te pakken en zelfstandigen de ruimte te geven om te ondernemen. Uiteindelijk streven we naar een situatie waarin de fiscale ondernemersfaciliteiten niet meer nodig zijn om het hoofd boven water te houden. Het doel is een gezonde arbeidsmarkt met sterke zelfstandigen. Een gelijkwaardige positie tussen een opdrachtgever en een opdrachtnemer, met passende arrangementen om zelfstandigen te ondersteunen.Lees alles over wat Prinsjesdag voor jou als zzp'er betekent.

Download hier onze speciale Prinsjesdag brochure.


 <Ben je lid van FNV Zelfstandigen, download m dan via deze link>

Download de brochure

 

 

Misschien vind je deze brochure ook interessant:
(klik hier als je lid van FNV Zelfstandigen bent en de brochure wil downloaden)

Download de brochure