FNV ZZP

Welke spaarpotjes heb je als zzp’er zoal nodig?

Laatste update: 3 augustus 2020

Welke spaarpotjes heb je als zzp’er zoal nodig?

Als zelfstandig ondernemer heb je geen vast inkomen en ben je -financieel gezien- volledig op jezelf aangewezen. Tijdens de recente coronacrisis bleek al dat vele duizenden zelfstandigen geen buffer hebben om (wat) slechtere tijden op te vangen. Ze moesten noodgedwongen aanspraak maken op financiële steun van de overheid.

Hoewel ernstige crises als de huidige coronacrisis wellicht nooit helemaal financieel zijn te ondervangen, is het verstandig wat extra geld achter de hand te hebben om eventuele (mogelijk sterke) wisselingen in je inkomen op te kunnen vangen. In dit artikel lees je welke spaarpotjes je als zzp’er zoal kunt aanleggen.

Vijf zzp spaarpotjes

Hier zijn een aantal voorbeelden van spaarpotjes die je kunt aanleggen:

  1.     Btw-afdracht (ongeveer 21% van je inkomsten)
  2.     Inkomstenbelasting (ongeveer 35% van je inkomsten)
  3.     Oudedagsreserve (ongeveer 10%)
  4.     Buffer (rest)
  5.     Opleiding (rest)

Buffer opbouwen

De grootte van de financiële buffer is voor iedereen anders. Als richtlijn geeft het Nibud aan om in ieder geval drie tot vijf keer het gemiddelde maandinkomen als buffer aan te houden. En heb je dan een tegenvallende maand, dan kan je jezelf uit de buffer toch het 'vaste salaris' uitkeren. Wanneer je partner ook een goed inkomen heeft waarmee de vaste lasten betaald kunnen worden, kun je een wat lagere buffer aanhouden.

Via het Nibud.nl kun je berekenen hoe groot de buffer in jouw geval moet zijn. Door schommelingen in je inkomen kun je naar eigen inzicht het spaarbedrag aanvullen tot een bedrag waaraan je voldoende hebt om maanden vooruit te kunnen zonder een inkomen.

 

Wacht niet tot het te laat is

Veel zzp’ers vinden het lastig om een spaarbuffer op te bouwen. Omdat het opbouwen van een financiële buffer vaak langzaam gaat en de positieve effecten ervan pas komen als je al een heel eind op weg bent. Dus het wordt op de lange baan geschoven of beginnen ze er niet aan. Maar wacht niet tot het te laat is. Een gezonde spaarbuffer bezorgt je niet alleen gemoedsrust ,het helpt je ook om meer vrijheid te ervaren.

Zakelijk sparen, doe je zo

Ben je wellicht erachter gekomen dat je huidige buffer eigenlijk aangevuld moet worden, of heb je er nog helemaal geen? Lees dan onze nieuwe brochure waarin we je uitleggen op welke verschillende manieren jij een gezonde financiële buffer kunt opbouwen.

 

Download onze nieuwe brochure 'Zakelijk sparen voor zzp'ers'. 
Ben je lid van FNV Zelfstandigen, download de brochure dan via deze link

New call-to-action