FNV ZZP

Rechter oordeelt: tóch loondienst voor zzp-contrabassist

Laatste update: 30 juli 2020

Rechter oordeelt: tóch loondienst voor zzp-contrabassist

Stel dat je als muzikant op vaste tijden repeteert in je orkest. Je verdient daar een vaststaand loon mee, voert functioneringsgesprekken, een vaste opdrachtgever en moet luisteren naar de dirigent van het orkest. Kun je dan nog zzp’er zijn? De rechtbank in Amsterdam oordeelde recent van niet.

Een contrabassist van het Balletorkest spande een zaak aan tegen het orkest waarvoor ze al jaren speelt. Ze werd er aangenomen als vaste werknemer, maar door bezuinigingen in de culturele sector werd haar contract in 2013 omgezet in een zzp-overeenkomst. Sindsdien is ze een van de gastspelers. 

De verandering van het arbeidscontract is – gezien haar werkzaamheden – onterecht, stelt ze. En daarin geeft de rechter haar gelijk. In opdracht van de rechter moeten beide partijen kijken hoe de arbeidsovereenkomst er nu uit moet komen te zien. 

De rechter stelt dat gekeken naar arbeid, loon en gezag, de muzikant gewoon in loondienst voor het orkest had moeten spelen. Het is niet voor het eerst dat een rechter hier een oordeel over velt. In 2015 zei het Gerechtshof in Den Haag al dat gastspelers in een orkest schijnzelfstandigen zijn.

Goede uitspraak


‘Een goede uitspraak voor mensen die eigenlijk in loondienst zijn en dat ook willen,’ zegt manager Marjan van Noort van FNV Zelfstandigen. ‘Deze mensen hebben niet bewust gekozen voor het ondernemerschap, maar worden daartoe gedwongen door hun opdrachtgever of werkgever. En dat is logisch als je daardoor je werk behoudt.’

‘Wij hopen dat door de webmodule (de nieuwe regels voor het inhuren van zelfstandigen) dit soort praktijken worden aangepakt. En dat de zelfstandigen die zelf bewust hebben gekozen voor het ondernemerschap en zelf het tarief en invulling van het werk kunnen bepalen, gewoon kunnen blijven werken als zelfstandig ondernemer.’

Als lastpak gezien worden

De FNV maakt zich al langer zorgen over de situatie van deze schijnzelfstandigen, ook in andere branches als bijvoorbeeld de omroep, in de bouw, zorg en bij gemeenten.
‘Daar werken veel mensen die op zzp- of payrollbasis worden ingehuurd terwijl ze, als je hun werkzaamheden bekijkt, eigenlijk een arbeidscontract zouden moeten krijgen. En dit aantal neemt toe’, zegt FNV-woordvoerder José Kager. 

Nieuwe wetten en regels voor inhuur

Op dit moment werkt het kabinet aan nieuwe wetten en regels voor het inhuren van zelfstandigen. Die regels moeten schijnzelfstandigheid voorkomen. Zo zou het minder mogelijk moeten worden om vaste werknemers als zzp’ers te behandelen. Ook wil de overheid strenger kijken naar de specifieke werkomstandigheden. Zaken als de mate van vergoeding, het gezag, de aansprakelijkheid en de rollen bij het invullen van de werktijden zijn steeds belangrijkere aspecten. Nu al worden veel bedrijven op de vingers getikt als schijnzelfstandigheid vermoed wordt. Dit leidt in sommige gevallen al tot hoge boetes of naheffingen. Uit een eerste online pilot, in opdracht van het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid,  blijkt dat 48 procent van de opdrachten die werkgevers aan een zzp’er willen geven, feitelijk onder een dienstverband vallen.