FNV ZZP

Pensioensparen voor zzp’ers en vijf wegen er naartoe

Laatste update: 30 juli 2020

Pensioensparen voor zzp’ers en vijf wegen er naartoe

Pensioenen zijn de laatste tijd weer erg in het nieuws. Veelal gaat het om te tekorten en de zorg of we op onze oude dag wel voldoende geld hebben om comfortabel van te leven. Deze zorg is voor zelfstandig ondernemers nog groter omdat je niet automatisch pensioen opbouwt. Als zzp’er ben je hier immers zelf verantwoordelijk voor. Lees daarom dit artikel waarin we vijf wegen uitstippelen naar geld voor later.

 

  1.     AOW- pensioen

De meeste mensen in Nederland zijn automatisch verzekerd voor de AOW. Door de AOW opbouw beschik je over een inkomen wanneer je de AOW-leeftijd hebt bereikt. Als zzp'er heb je hier ook recht op. De uitkering kan wel gekort worden wanneer je te weinig AOW hebt opgebouwd, bijvoorbeeld omdat je in het buitenland hebt gewerkt. De leeftijd waarop je de uitkering ontvangt wordt steeds verder omhoog bijgesteld. Hou daar rekening mee.

  1.     Banksparen

Banksparen is sparen op een geblokkeerde rekening met belasting voordeel. Het doel van deze rekening is sparen voor je pensioen. Voordeel is dat je het bedrag dat je jaarlijks spaart mag aftrekken van je bruto inkomen. Je betaalt dan minder inkomstenbelasting en spaart het volledige bruto bedrag voor je pensioen.

  1.     Beleggen

Als zelfstandige je pensioeninkomen aanvullen naast je AOW? Dat kan door je geld fiscaal vriendelijk te beleggen in een fonds. Benut je fiscale ruimte en bepaal zelf hoeveel je inlegt. Beleggen kent natuurlijk risico’s dus laat je vooraf goed informeren naar de mogelijkheden.

  1.     Aflossen van je hypotheek

Voor wie een eigen huis heeft, kan de aflossing van de hypotheek een goede manier zijn om een potje voor de oude dag op te bouwen. Wanneer je - tegen de tijd dat je met pensioen gaat - geen of veel minder woonlasten hebt, heb je ook veel minder geld nodig om goed te kunnen leven.

Het nadeel dat hier aan zit, is dat als je -om wat voor reden dan ook – geen inkomen meer verdient, je vermogen hebt. In dat geval moet je dus eerst je huis (dat je als pensioen had gereserveerd) ‘opeten’ voordat je in aanmerking komt voor een uitkering. Kies je dus voor aflossing, spreid dan het risico en stop niet al je spaargeld in de aflossing van je hypotheek.

  1.     Lijfrente

Een lijfrenteverzekering is een levensverzekering voor een aanvulling op je pensioen. Gedurende de looptijd van de lijfrenteverzekering is het tegoed geblokkeerd. Op de einddatum gebruik je het tegoed voor een periodieke aanvulling op je AOW. De uitkeringen zijn even hoog en eindigen uiterlijk bij je overlijden. De lijfrentepremie is aftrekbaar van de belasting en mag je in box 1 aftrekken van je inkomen.

Download de beste pensioentips

Wil je meer weten over hoe je het beste je zzp pensioen kunt opbouwen of berekenen hoeveel geld jij later nodig hebt? Download dan onze nieuwe brochure hierover.

Ben je lid van FNV Zelfstandigen? Download de brochure dan via deze link. 


Download de brochure