FNV ZZP

Klantenbehoud in crisistijd is nu belangrijker dan ooit! 4 redenen

Laatste update: 15 juni 2020

Klantenbehoud in crisistijd is nu belangrijker dan ooit! 4 redenen

Ken je het marketinggezegde: een nieuwe klant is zilver, een trouwe klant is goud? Waarom dat zo is? Uit onderzoek blijkt dat je winstgevendheid tot wel 75% kan toenemen als je 5% meer klanten behoudt. Toch wordt er meer geld besteed aan klantwerving dan aan klantbehoud. Ga in deze crisis slim om met je tijd en budget en leg de focus op klantbehoud. In onze nieuwe brochure lees je hoe je dat kunt doen.

 

New call-to-action

 

Vier goede redenen voor klantbehoud

Als zzp’er heb je inkomsten nodig en dus klanten. Daarbij is de meest eenvoudige, maar ook de meest voorspelbare inkomstenbron: je bestaande klanten. Er zijn vier redenen waarom je bestaande klanten zo belangrijk zijn:

  1. De kans op een aankoop is 60-70%

Tevreden klanten kennen jou, je bedrijf en je product of dienst. De kans dat je aan hen iets nieuws kunt verkopen is maar liefst 60-70%, vergeleken met een nieuwe klant waarbij het slagingspercentage van koop slechts 5-20% is. Bovendien ken jij deze klanten goed, waardoor je beter weet wat ze nodig hebben en hierop kunt inspelen.

  1. Minder tijd en moeite

Het opbouwen van een relatie met een nieuwe klant kost nu eenmaal veel tijd. Dat proces heb je al doorlopen met je trouwe klanten. Dus zal het minder tijd en moeite kosten om je bestaande klanten iets te verkopen dan je nieuwe klanten iets te verkopen. En tijd is geld.

  1. Betere winstmarge

Uit cijfers van onderzoeksbureau Gartner blijkt dat bestaande klanten verantwoordelijk zijn voor 80% van de inkomsten. Je bestaande klanten zijn gewend aan je prijsstelling, wat het makkelijker maakt om hen andere (en duurdere) producten aan te bieden. Ze weten immers wat ze aan je hebben en gaan ervan uit dat je een goed product of dienst levert.

  1. Lagere kosten

Volgens Bain and Company kost het aantrekken van een nieuwe klant 6 tot 7 keer meer dan het behouden van een bestaande klant. 5% meer klantbehoud kan de winstgevendheid van een bedrijf met maar liefst 75% verhogen!

Brochure klanten werven en behouden in crisistijd

Koester je bestaande klanten, ze zijn goud waard. Zeker in een crisis waarin je meer dan ooit afhankelijk bent van de zogenaamde gunfactor. Je bestaande klanten bieden in deze crisis de beste kans op het maximaliseren van je inkomsten.

Wil je meer tips en adviezen wat je in deze crisis, en daarna, kunt doen om nieuwe klanten te werven en bestaande klanten te behouden? Download dan onze nieuwe brochure. Ben je lid van FNV Zelfstandigen, dan kun je de brochure via deze link downloaden.

 

New call-to-action