FNV ZZP

Staat je SBI code er niet bij? Meld je dan bij het ministerie van Economische Zaken

Laatste update: 9 april 2020

Staat je SBI code er niet bij? Meld je dan bij het ministerie!

FNV Zelfstandigen heeft de onduidelijkheid over de criteria op basis waarvan de SBI codes zijn opgesteld bij het ministerie van Economische Zaken onder de aandacht gebracht.

Ook heeft FNV Zelfstandigen gevraagd een oplossing te vinden voor zelfstandigen die leasecontracten voor hun bedrijfsruimte/middel hebben, met vaste lasten waar ze niet van af kunnen en die doorlopen. Bijvoorbeeld taxichauffeurs, vrachtwagen chauffeurs, vissers en binnenvaart etc. Deze zzp'ers vallen niet onder de regeling voor financiële ondersteuning. 

Ontbreekt jouw SBI code? Meld dat dan via deze link.


RTL Z bericht het volgende: 

De in allerijl in gereedheid gebrachte Noodloket-regeling van het kabinet, waarbij ondernemers met spoed 4000 euro overgemaakt kunnen krijgen, is niet beschikbaar voor sommige ondernemers die er wél gebruik van willen maken. Ondernemers zijn de wanhoop nabij, het ministerie belooft er naar te gaan kijken. "Wij vallen tussen wal en schip."

"Als de overheidssteun niet komt, ben ik over een paar maanden klaar", zegt Bram Willems. Hij heeft een tattoo- en piercingzaak in Roosendaal en oefent een contactberoep uit, dus moest dicht. "Van de bijstandsregeling voor zzp'ers kan ik mijn privékosten dekken, maar op de zaak komt er gewoon nul euro per maand binnen nu."

"Daar komt bij dat ik net uit een lastige periode kom, de buffer is klein", zegt Willems. "Mijn verhuurder wil ook gewoon de huur hebben, dus dit gaat heel snel mis. Ik was blij dat er een regeling was waar ik gebruik van kon maken, maar dat lukt nu niet. Ik snap dat Den Haag niet direct denkt aan tatoeëerders, maar straks ben ik alles kwijt. En daar werk je 17 jaar voor."

Wanhoop nabij 

Tientallen ondernemers melden zich bij RTL Z en RTL Nieuws met een vergelijkbaar verhaal als dat van Bram. De overheid is razend druk met het optuigen van een noodpakket van vele miljarden euro's om bedrijven, werknemers en ondernemers te steunen.

Een van de eerste regelingen, die sinds gisteren open is, is het Noodloket of Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS). Deze tegemoetkoming is speciaal bedoeld voor ondernemers die expliciet door de gezondheidsmaatregelen van de overheid in acute geldnood zitten, omdat ze - zoals een kroeg - de deuren moesten sluiten. Ondernemers kunnen hier eenmalig 4000 euro aanvragen, en ontvangen dat binnen een paar dagen.

Sommige bedrijven missen code

In de uitvoering gaat het voor sommige bedrijven stroever. Ieder bedrijf in Nederland heeft een SBI-code, die aangeeft wat voor activiteit een bedrijf uitvoert. Er is een lijst opgesteld van SBI-codes, dus eigenlijk bedrijfssectoren, die in aanmerking komen voor de tegemoetkoming van 4000 euro. Tot hun grote schrik merken tientallen ondernemers in allerhande sectoren dat zij op basis van de SBI-code geen geld kunnen ontvangen, terwijl ze wel aan alle voorwaarden lijken te voldoen.

Hele nacht wakker

"Ik heb de hele nacht wakker gelegen", zegt Fred Wolfs, die samen met zijn vrouw een busonderneming in Portugaal heeft. "Wij stonden al eerder stil dan de vliegtuigen. Begin maart werden al onze klussen op één dag geannuleerd. Volgens mij zouden wij beroep moeten kunnen doen op de regeling"

Wolfs rijdt sportteams, havenbezoeken, evenementen. Bij de KvK staat hij ingeschreven onder de SBI-code 'recreatie overige', en die staat niet op de lijst. "De omzet in maart is nihil, terwijl mijn vaste lasten wel 13.000 euro in de maand zijn. Ik heb voor twee maanden wel lucht, maar de ellende is zo groot. Als ik in juni nog niet rij, ga ik gewoon onder water. Iedere euro is er eentje waarmee ik kan overleven."

Rederijen in gevaar

"Ik zit echt met wat boosheid", zegt Frans Heijn, eigenaar van rederij Admiraal Heijn. "Ik weet niet hoe lang ik dit volhoud. We zijn een klein bedrijf, moesten dicht en we zijn 100 procent van de omzet kwijt. We hebben enorm verduurzaamd, iemand in dienst genomen, er leven vier families van dit bedrijf, en wij komen niet in aanmerking voor de regeling. Ik hoop dat ze het heel snel aanpassen."

 

Lees meer over (onder meer) Tozo in onze brochures.
Ben je lid van FNV Zelfstandigen? Download de brochures dan via ons Kenniscentrum voor leden.

Download de brochure

 

Download de brochure

 

Download de brochure

 

Ga naar de speciale pagina