FNV ZZP

Ook financiële steun voor taxichauffeur en tattooshop

Laatste update: 29 april 2020

Ook financiële steun voor taxichauffeur en tattooshop

Het kabinet wil meer ondernemers helpen die financiële schade hebben door het coronavirus. Een grotere groep kan in aanmerking komen voor een gift van 4000 euro. Het gaat om taxi-ondernemers, tandartsen, fysiotherapeuten, tattooshops en toeleveranciers van eet- en drinkgelegenheden of (culturele) evenementen. De bedrijven die tot de nieuwe voor TOGS relevante SBI-codes horen, kunnen echter pas vanaf 15 april hun aanvraag voor TOGS doen via RVO.nl.

De zwaarst getroffen bedrijven kunnen een gift van 4000 euro krijgen. Het kabinet zei bij de presentatie al dat de regelingen konden worden uitgebreid en aangepast. Dat gebeurt dus nu voor een aantal sectoren, zoals de taxibranche. Enkele taxichauffeurs protesteerden vorige week al op het Malieveld omdat ze door het teruglopende aantal klanten veel minder verdienen, maar nog niet in de regeling waren opgenomen.

Marjan van Noort, manager FNV Zelfstandigen: 'We hebben direct aan de bel getrokken toen bleek dat zelfstandige taxichauffeurs niet onder de regeling vielen. De “inrichting buiten het huis”, een voorwaarde van deze regeling, werd wel erg beperkt toegepast door het ministerie. En gelukkig heeft onze lobby effect gehad!'

De regeling van 4000 euro is vooral bedoeld voor het midden- en kleinbedrijf, waar ook zzp’ers toe behoren.

Borgstelling

Verder trekt het kabinet 12 miljard euro uit om garant te staan voor leverancierskredieten. Het gaat om een borgstelling van de overheid, die ervoor zorgt dat ondernemers op krediet kunnen blijven bestellen bij leveranciers.

De regeling is in het leven geroepen omdat verzekeraars en banken vanwege de coronacrisis terughoudend zijn geworden met garant staan voor bedrijven. Nieuwe aanvragen worden vaak afgewezen. Ondernemers hebben de garantstellingen nodig om bijvoorbeeld hun najaarscollectie al in te kopen.

Uitstel uitverkoop

Het kabinet gaat verder onderzoeken of het mogelijk is om massale kortingsacties tot 1 juli tegen te gaan. Uit een peiling blijkt dat veel winkeliers enthousiast zijn over een regeling om de uitverkoop pas na 1 juli te starten. "Vooral kleine winkeliers zonder veel reserves hebben het nu zwaar", schrijft het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer.

 

Lees meer over (onder meer) Tozo in onze brochures.
Ben je lid van FNV Zelfstandigen? Download de brochures dan via ons Kenniscentrum voor leden.

Wanbetalers in de coronacrisis

 

Download de brochure

 

Download de brochure

 

Download de brochure

 

Ga naar de speciale pagina