FNV ZZP

Gemeente Amsterdam, trek opzegging boxen Waterlooplein in, anders volgt een rechtszaak

Laatste update: 29 april 2020

Gemeente Amsterdam, trek opzegging boxen Waterlooplein in, anders volgt een rechtszaak

FNV Zelfstandigen heeft vandaag in een brief aan de gemeente Amsterdam opgedragen om de opzegbrieven aan 41 marktkooplieden van het Waterlooplein in te trekken. Eerder kregen de marktkooplui van de gemeente te horen dat ze hun opslagruimte op het plein kwijt zouden raken.

Reden van de opzegging is de herinrichting van het plein, die in oktober van start moet gaan. De gemeente wil meer groen, kleinere marktkraampjes en minder opslagboxen waar marktkooplieden hun waar in kunnen stallen. Om dat laatste te bewerkstelligen werden in december alle private contracten van de bestaande opslagruimten opgezegd.

'Inkomen op losse schroeven'

'Dat sloeg als een bom in bij de marktkooplieden, die zich bij ons hebben verenigd,' vertelt FNV Zelfstandigen bestuurder Henk van der Schaft. 'Hun hele inkomen en bestaan stond daarmee in één klap op losse schroeven. Het is een grove schande dat zij vervolgens ook nog onder druk werden gezet te tekenen om een paar maanden langer te mogen blijven, zonder enige rechten en compensatie'.

Het was voor de marktkooplieden onduidelijk hoe ze bezwaar konden maken tegen de brieven. Als de gemeente de brieven niet voor 6 mei heeft ingetrokken, stapt FNV Zelfstandigen naar de rechter.

Het is al langer onrustig rond de herinrichting van het Waterlooplein. Marktkooplieden hielden al meerdere protesten en organiseerden zelfs een begrafenis voor de markt.