FNV ZZP

FNV Zelfstandigen: Ondersteun ook grenswerkers met TOZO

Laatste update: 29 april 2020

FNV Zelfstandigen: Ondersteun ook grenswerkers met TOZO

Namens de 5 grote belangenorganisaties voor zelfstandigen, waaronder FNV Zelfstandigen, is vandaag een brief uitgegaan waarin gepleit wordt voor ondersteuning van zelfstandigen die over de grens werken.

Marjan van Noort, manager van FNV Zelfstandigen, ondertekende de brief namens de FNV: 'Zelfstandige grenswerkers die in België of Duitsland wonen en hun bedrijf in Nederland hebben, staan in de coronacrisis eigenlijk met lege handen. Waar in Nederland wonende en gevestigde ondernemers aanspraak kunnen maken op TOZO of TOGS, kunnen zij helemaal geen beroep doen op inkomensondersteuning. Deze mensen vallen tussen wal en schip en het kan niet zo zijn dat het kabinet geen verantwoordelijkheid neemt voor deze Nederlanders. Ze dragen alle belastingen en sociale premies in Nederland af en kunnen in het land van hun woonplaats niet terecht.'

Lening met rente
'Het enige waarmee de overheid hen nu tegemoet komt, is met een lening die terugbetaald moet worden. Wij vinden dat ook grenswerkers een tegemoetkoming moeten 
kunnen krijgen om hun vaste lasten en hun dagelijkse boodschappen te kunnen blijven betalen. We zien dat andersom wel goede regelingen worden getroffen door België en Duitsland voor de mensen die in NL wonen en hun bedrijf in hun eigen land hebben. Wij zien niet in waarom het voor Nederland  onmogelijk is hetzelfde te doen.'

In de brief wordt staatssecretaris Van Ark met klem opgeroepen om de grensondernemers eveneens in aanmerking te laten komen voor de TOZO, zodat wordt voorkomen dat zij binnen afzienbare tijd omvallen.

De brief die namens de 5 grote belangenorganisaties voor zelfstandigen is gestuurd kun je hier lezenLees meer over ondernemen tijdens de coronacrisis in onze brochures.

Ben je lid van FNV Zelfstandigen? Download de brochures dan via ons Kenniscentrum voor leden.

 

Wanbetalers in de coronacrisis

 FAQ's over de togs

Download de brochure

 

Download de brochure

 

Download de brochure

 

Ga naar de speciale pagina