FNV ZZP

Ermelo en Harderwijk hebben TOZO aanvragen op orde

Laatste update: 29 april 2020

Ermelo en Harderwijk hebben TOZO aanvragen op orde

Sinds afgelopen maandag kunnen zelfstandig ondernemers via de gemeente waar zij wonen, een aanvraag doen voor Tozo, mits de inkomsten onder het bestaansminimum komen. In een groot aantal Nederlandse gemeenten is dat heel goed geregeld, zoals bijvoorbeeld in Ermelo en Harderwijk.

Virginia Schouten is strategisch adviseur Sociaal Domein (Participatie) voor Ermelo, Harderwijk en Zeewolde. Zij is heel tevreden over hoe het proces verloopt. Virginia: 'Toen de regering eenmaal besloot een dergelijke regeling in het leven te roepen, hebben we in no time een risicoinventarisatie gemaakt. Daarin hebben we de grootste te verwachten knelpunten zichtbaar gemaakt. Dat kwam neer op twee punten: te weinig kennis en te weinig capaciteit. Die kennis hebben we ons, gelukkig met hulp van FNV Zelfstandigen, heel snel eigen kunnen maken.'

In 1,5 week 

‘Omdat we iemand in huis hebben die goed is in het maken van digitale formulieren, hebben we heel snel een digitaal aanvraagformulier in elkaar gezet. Zo was onze uitvoeringsorganisatie Meerinzicht binnen 1,5 week up and running. Op woensdag 1 april zaten de eerste betalingen aan ondernemers al in het proces. We streven er nu naar om op de 4e dag na aanvraag al uit te betalen. Op dag 5 krijgen ondernemers dan het bericht binnen via overheid.nl. We hebben inmiddels al bijna 1.000 aanvragen binnengekregen.’

Overbodige vragen

Een klein onderzoekje onder Nederlandse gemeenten blijkt dat niet alle gemeenten zo snel en efficiënt werken. Zo schijnt de gemeente Venlo veel overbodige vragen te stellen en wijst bijvoorbeeld Elburg de aanvraag af omdat zij rekenen met omzet, in plaats van met winst. Verder lijkt in de gemeente Haarlem de hele aanvraag nog niet mogelijk te zijn en blokkeert in Den Haag het formulier als de vraag ‘Wie is je werkgever’ wordt leeggelaten.

Onder controle

'In Harderwijk en Ermelo hebben we alles onder controle,' besluit Virginia. 'Ik denk dat we voorzichtig de conclusie mogen trekken dat we het grootste deel van de aanvragen wel hebben gehad. Althans, de aanvragen van mensen bij wie het water aan de lippen staat. Laten we hopen dat zo weinig mogelijk zelfstandigen de financiële hulp nodig hebben. Ondernemers kunnen natuurlijk altijd nog in een later stadium besluiten om de aanvraag alsnog in te dienen.'

 

 

Lees meer over (onder meer) Tozo in onze brochures.
Ben je lid van FNV Zelfstandigen? Download de brochures dan via ons Kenniscentrum voor leden.

Wanbetalers in de coronacrisis

 

Download de brochure

 

Download de brochure

 

Download de brochure

 

Ga naar de speciale pagina