FNV ZZP

Door coronacrisis getroffen zelfstandige krijgt makkelijker bijstand

Laatste update: 16 maart 2020

Door coronacrisis getroffen zelfstandige krijgt makkelijker bijstand

Het kabinet komt zzp'ers tegemoet die door de coronacrisis hun inkomen kwijt zijn. Ze komen eerder in aanmerking voor een bijstandsuitkering omdat de regels daarvoor versoepeld worden, melden bronnen in Den Haag.

Bij veel van de 1,2 miljoen zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) vallen de inkomsten tijdens deze coronacrisis helemaal weg. Ze kunnen aanspraak maken op een bijstandsuitkering, maar daar gelden nu strenge regels voor.

Zo wordt het inkomen van een eventuele partner meegerekend en wie een eigen huis of vermogen heeft, komt niet in aanmerking voor een uitkering. Volgens de bronnen worden die regels vanwege de coronacrisis versoepeld. Ook krijgen gemeenten de opdracht sneller bijstand uit te keren. Nu kan het wel dertien weken duren voordat een aanvraag wordt goedgekeurd.

Boosheid

Gisteren leidden opmerkingen van minister Wiebes over zzp'ers nog tot boosheid onder zelfstandigen. Ook Han Busker reageerde daar namens de FNV heel fel op. De minister zei in WNL op Zondag dat zzp'ers bewust het risico hebben genomen dat ze bij een crisis achteruit gaan in inkomen. "Daar hebben zij ook een beetje zelf voor gekozen. Ze hebben zelf gezegd dat ze geen vast dienstverband willen." Maar veel zelfstandigen zeggen dat er vaak helemaal geen sprake is van vrijwilligheid.

De versoepeling van de bijstandsregels is onderdeel van een groot steunpakket voor ondernemers, dat het kabinet morgen presenteert. Volgens bronnen is het een "kanon aan maatregelen" om het bedrijfsleven door de crisis te helpen. Vanmiddag overlegt het kabinet er nog over met de sociale partners.

Bron NOS.nl

Ben je lid van FNV Zelfstandigen? Download onderstaande brochures dan in ons Kenniscentrum voor leden.

New call-to-action

 

Download de brochure