FNV ZZP

Aanvragen voor noodsteun zzp’ers stromen binnen bij gemeente

Laatste update: 19 maart 2020

Aanvragen voor noodsteun zzp’ers stromen binnen bij gemeente

Het aantal zelfstandigen dat inkomensondersteuning nodig heeft van de gemeente, is geëxplodeerd. Zzp’ers die in de problemen komen door de coronacrisis hebben recht op een bedrag tot 1500 euro per maand.

Bron: parool.nl

“Amsterdam kan dit,” zegt wethouder Rutger Groot Wassink (Werk) desgevraagd. De GroenLinksbestuurder kraakt doorgaans graag kritische noten over het Rijksbeleid, maar over de economische steunmaatregelen die het kabinet dinsdag aankondigde, is hij lovend. Het betekent dat de enorme groep van 80.000 tot 90.000 Amsterdamse zelfstandigen veel makkelijker toegang krijgt tot inkomensondersteuning, oplopend tot 1500 euro netto per maand.

“De regeling is versimpeld en uitgebreid waardoor het de facto een bijstandsuitkering voor zzp’ers is geworden, zonder dat zij hun bedrijf hoeven op te geven.” Onder meer het inkomen van een partner, of het hebben van vermogen, zoals een koophuis, telt niet meer mee bij de aanvraag.

Alle zzp’ers mogen een aanvraag doen, van grafisch ontwerpers, organisatieadviseurs en cultuurmakers tot sekswerkers, belooft Groot Wassink.

Het goede nieuws verspreidt zich snel. Inmiddels hebben al ruim 2350 zzp’ers een aanvraag gedaan terwijl er in heel 2019 slechts 900 aanvragen waren. Groot Wassink zegt dat er veel meer ambtenaren worden klaargestoomd om de enorme groei van het aantal aanvragen te verwerken.

Bijstandsniveau

Toch heeft hij nog wel een zorg, want sommige zzp’ers waren gewend aan een veel hogere omzet, waardoor zij met 1500 euro per maand mogelijk alsnog in de problemen kunnen komen. “Bijstandsniveau gaat voor sommige zzp’ers pijn doen. We gaan registreren of aanvragers hieraan genoeg hebben, want we moeten niet hebben dat mensen alsnog de hypotheek niet meer kunnen betalen,” zegt Groot Wassink. “Ik roep hun dan ook op: wees creatief, pak zoveel mogelijk klussen aan en blijf werken, want we weten niet hoe lang dit gaat duren.”

Zelfstandigen die ineens met een grote kostenpost worden geconfronteerd terwijl ze geen omzet meer hebben, kunnen ook een aanvraag doen voor een kapitaalinjectie bij de gemeente. Het toekennen van een Bijstand voor zelfstandigen (Bbz) kost even tijd, maar de gemeente kan bij acute financiële problemen ook een voorschot geven.