FNV ZZP

Pijn bij freelance journalisten. Dus leggen ze werk neer

Laatste update: 14 februari 2020

Voor meer geld, meer zekerheid, meer waardering

Heel pijnlijk. De freelancers van NRC Handelsblad voelen weinig waardering voor hun werk. Zij doen vaak exact hetzelfde als de mensen die in dienst zijn van de krant, maar krijgen hier minder geld en minder rechten voor. Daarom legden 55 van de zelfstandig journalisten gisteren hun werk voor een dag neer.

Bij NRC Handelsblad legden freelancers hun werk een dag neer

Minder geld en minder zekerheid

‘Zij willen vooral een signaal afgeven’, schrijft de Volkskrant, want ‘freelancers werken op onaangename tijden, voor minder geld, en met minder zekerheid en toekomstperspectief dan collega’s in vaste dienst’.

Kijk eens hoeveel bureaus er leeg blijven

‘Door een dag het werk neer te leggen wilden wij laten zien hoeveel bureaus er dan leeg blijven en hoe cruciaal wij zijn voor de organisatie’, zegt Matthijs Valent, online redacteur en woordvoerder van de stakers.

Onvrede groeit op veel redacties

Niet alleen bij NRC rommelt het onder de zelfstandigen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) groeit de onvrede en begint het echt te broeien op ‘een groot aantal redacties’.

Groot verschil in waardering

‘Daarbij gaat het om de klassieke freelancer die per opdracht werkt, maar ook steeds meer om zzp’ers die regelmatig bureaudiensten draaien’, zegt Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ, op de journalistensite Villamedia. ‘Het grote verschil in waardering tussen mensen in dienst en freelancers wordt door die laatste groep als heel pijnlijk ervaren.’

Vooral zij-aan-zij-werk is heikel punt

Hij zegt dat vooral het zogeheten zij-aan-zij-werk een heikel punt is. Daarmee doelt Bruning op freelancers die zeer regelmatig voor 1 opdrachtgever werken en daarbij minder verdienen dan collega’s met een vast contract aan het bureau naast hen.

Rechter gaf Britt en Ruud al gelijk

Wij schreven eerder al over de freelancers Britt van Uem en Ruud Rogier. Zij spanden een rechtszaak aan tegen De Persgroep voor een hogere vergoeding voor hun werk. Met succes, want de rechter gaf hen gelijk en oordeelde dat hun tarieven omhoog moesten.

‘Zie dit elders in zzp-branche niet gebeuren’

Dat zelfstandigen met z’n allen zo hun werk neerleggen bij NRC Handelsblad is vrij uniek, vindt Agnes Akkerman, hoogleraar arbeidsverhoudingen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zij zegt in de Volkskrant dat ze dit op andere plekken in de zzp-branche niet ziet gebeuren.

Dit past bij omslag in de maatschappij

‘Maar de actiebereidheid onder werkenden is hoog, en bij werknemers zijn acties doorgaans behoorlijk succesvol. Dat nu ook zzp’ers het werk neerleggen, lijkt te passen bij een omslag in de maatschappij: het denken over wenselijkheid van flexibele vormen van arbeid verandert.’