FNV ZZP

‘Snel debat over verplichte eHerkenning’

Laatste update: 21 januari 2020

Ook Kamerleden vinden het nu niks

Je moet als zelfstandige gratis belastingaangifte kunnen doen. Ook als je een B.V. hebt of bent. Dat riepen wij ruim een maand geleden al. Nu spreken ook regeringspartijen zich hardop uit over de verplichte eHerkenning. Zij willen heel snel een debat.

‘Uitstel kan, doe even rustig aan, geen paniek, we gaan het oplossen!’ Dat moet nu eerst met grote letters op de site van de Belastingdienst, zei Eppo Bruins van de ChristenUnie zondag in het NOS Journaal van 20.00 uur (vanaf 4:59).

‘Iets beter nadenken volgende keer’

Zijn collega Helma Lodder was ook duidelijk: ‘Volgende keer misschien toch iets beter nadenken voordat we dit soort stappen zetten.’

Keihard voor het blok gezet

De Kamerleden zijn niet te spreken over de manier waarop zeker 120.000 ondernemers met een rechtspersoon (besloten vennootschap of B.V.) keihard voor het blok zijn gezet.

Systeem is nog niet door de Kamer

Zij kregen al een brief dat ze op de nieuwe manier aangifte moeten doen, terwijl de Tweede Kamer het systeem nog niet eens heeft goedgekeurd.

Sinds 1 januari betalen voor aangifte

Deze ondernemers moeten sinds 1 januari betalen om belastingaangifte te doen, met de zogeheten eHerkenning. Doe je dat niet dan krijg je een boete.

Het kost je € 45 tot € 50 per jaar

Je kunt met een B.V. sinds 1 januari van dit jaar alleen inloggen via eHerkenning. Daarvoor moet je een account aanmaken bij 1 van de 6 commerciële aanbieders. Dit kost je tussen € 45 en € 50 per jaar.

Geen account? Honderden euro’s boete!

Zonder zo’n account kun je geen aangifte doen. Met een beetje pech krijg je dan een boete van honderden euro’s.

Brief van ons aan de minister

Marjan van Noort roept namens FNV Zelfstandigen minister Wopke Hoekstra (Financiën) in een brief op om het voor alle zelfstandigen mogelijk te maken om kosteloos belastingaangifte te – blijven – doen.

Gratis voor álle zelfstandigen

‘Is dat nodig via de verplichte eHerkenning dan moet deze service gratis beschikbaar zijn voor álle zelfstandigen, net als dat kan met DigiD’, zegt zij.

Dit is niet te verdedigen

‘Het is niet te verdedigen ten opzichte van zelfstandige met een rechtspersoon dat zij kosten moeten maken voor hun belastingaangifte, waar eenmanszaken en natuurlijke personen dat niet hoeven te doen’, zegt zij.

‘Onwettig’ en ‘machtsmisbruik’

In het achtuurjournaal noemt emeritus hoogleraar belastingrecht Bram Zwemmer (Universiteit van Amsterdam) de aanpak met de eHerkenning ‘onwettig’. Ook spreekt hij van ‘machtsmisbruik’.