FNV ZZP

Honderdduizenden zzp'ers erbij, grote verschillen in inkomens

Laatste update: 30 januari 2020

In zakelijke dienstverlening verdien je het meest, in zorg en handel het minst

Voor ons is het geen verrassing. Wij merken het als jouw belangenbehartiger iedere dag dat er steeds meer zelfstandigen bijkomen. Wel zijn er grote verschillen in wat jullie verdienen.

Dat laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten. Jullie zijn inmiddels met zeker 1,3 miljoen zelfstandigen in ons land. Tussen 2007 en 2018 kwamen er 260 duizend zzp’ers bij.

Vooral in dienstverlening en zorg

Vooral in de zakelijke dienst verlening en de zorg groeide jullie aantal. In 2018 werkte ruim 58% van de zzp’ers in deze sectoren en de bouwnijverheid, handel en landbouw, bosbouw en visserij.

De verschillen zijn groot

Het CBS presenteerde ook gedetailleerde cijfers over jullie inkomens per bedrijfstak. De verschillen zijn groot. Zelfstandigen in de handel en zorg verdienen het minst, die in de dienstverlening het meest.

Inkomens van € 5.000 of minder

Dit meet het CBS aan de hand van het zogeheten mediane inkomen. Dat betekent dat de helft van de zelfstandigen in de sector meer verdient, de andere helft minder.
Opvallend is dat in zorg en handel inkomens voorkomen van € 5.000 of minder. Ook binnen de sectoren zijn de verschillen groot.

Wij kennen dit beeld

‘Deze cijfers bevestigen het bekende beeld wel’, zegt bestuurder Irene van Hest van FNV Zelfstandigen. ‘Steeds meer zelfstandigen, veel variatie in inkomen, zowel tussen als binnen de sectoren.’