FNV ZZP

Minister, maak verplichte eHerkenning voor belastingaangifte gratis voor alle zzp'ers

Laatste update: 27 december 2019

Minister, maak verplichte eHerkenning voor belastingaangifte gratis voor alle zzp'ers

Per aanstaande 1 januari 2020 kunnen zelfstandigen met een rechtspersoon alleen nog aangifte doen met de commercieel verkrijgbare eHerkenning. Heb je, of ben je dus een rechtspersoon (als je bijvoorbeeld een BV hebt), dan ben je genoodzaakt om een commercieel bedrijf in te schakelen om je verplichte belastingaangifte te doen. Dat gaat je minstens 30 of 40 euro per jaar kosten.

Al in september werden hierover Kamervragen gesteld en ook FNV Zelfstandigen is het niet eens met dit voornemen van het kabinet. Want de dienst eHerkenning wordt namelijk aangeboden door een beperkte groep van zes erkende commerciële leveranciers. Hierdoor wordt het een dienst die je als zzp'er met een BV verplicht wordt in te kopen. 

'Die eHerkenning heeft een betrouwbaarheidsniveau, waarbij een hoger niveau meer zekerheid biedt aan een dienstverlener,' legt Marjan van Noort van FNV Zelfstandigen uit. 'Voor het betrouwbaarheidsniveau dat nodig is voor een belastingaangifte is een zelfstandige ongeveer €30 tot €40 per jaar kwijt. Wij zijn het als FNV Zelfstandigen er niet mee eens dat je als zelfstandige met een rechtspersoon kosten moet maken om een verplichte belastingaangifte te doen, terwijl zelfstandigen met een eenmanszaak en natuurlijke personen dat niet hoeven.'

'Het zou voor de hand liggen om zelfstandigen met een rechtspersoon gelijk te behandelen als zelfstandigen met een eenmanszaak e3n aan de verplichte belastingaangifte geen kosten te verbinden. Wat ons betreft moet het doen van belastingaangifte kosteloos zijn.'

Met een brief aan de minister van Financiën, Wopke Hoekstra, roept FNV Zelfstandigen de minister op om het voor alle zelfstandigen mogelijk te maken om kosteloos belastingaangifte te (blijven) doen. Een verplichte eHerkenning die daarvoor nodig zou zijn, zou gratis ter beschikking gesteld moeten worden aan alle zelfstandigen, net zoals dat met DigiD gebeurt.

FNV Zelfstandigen is in afwachting van een reactie van de minister.