FNV ZZP

Intervisie voor zelfstandigen, wat heb ik er aan?

Laatste update: 19 december 2019

Intervisie voor zelfstandigen, wat heb ik er aan?

Als zzp’er heb je bewust ervoor gekozen om niet voor een baas te werken. Je bent liever je eigen baas, maar soms mis je collega’s. Gewoon om mee te kletsen, maar ook om mee te brainstormen en te sparren. Zeker wanneer je met probleem zit waar je zelf niet uit komt. Wat doe je in zo’n geval? De oplossing zou wel eens in intervisie kunnen liggen.

Wat is intervisie?

Bij intervisie bespreek je in een groepje van (5-8 personen) een zakelijk probleem waarmee je worstelt.Je moet het zien als een vorm van collegiale, onderlinge coaching aan de hand van een concrete werksituatie of een persoonlijk thema.Bijvoorbeeld: het lukt mij telkens niet om tijd vrij te maken voor acquisitie.Het antwoord op deze vraag loert vaak onder het oppervlak. Oftewel, deze persoon is zich niet bewust van gedrag dat hem ervan weerhoudt nieuwe klanten te werven. Door middel van intervisie wordt er een gesprek gevoerd waarbij anderen verhelderende open vragen stellen.Het accent bij intervisie ligt niet zozeer op oplossingen maar meer op probleem- of vraagverheldering. In de praktijk levert de probleemverheldering echter wel gelijk richting op waar de oplossing te vinden is.

Wat heb je er als zzp’er aan?

Juist als zzp’er heb je behoefte aan feedback van andere zzp’ers. Je werkt dan wel zelfstandig maar je staat er niet alleen voor. Met intervisie verhoog je je zelfreflectie, en verruim je je kennis over jezelf door blinde vlekken te ervaren en te ontdekken. In het voorbeeld wat we zojuist noemden, blijkt deze persoon een echte ‘pleaser’ te zijn die overal ‘ja’ op zegt. Hierdoor blijft er te weinig tijd over om te acquireren. Intervisie is ook interessant: 

  •      Als je graag andere collega’s uit je beroepsgroep wilt helpen met het oplossen van bijvoorbeeld vakinhoudelijke, 'technische' kwesties
  •      Of vraagstukken, die met het persoonlijk functioneren te maken hebben

Kom naar de workshop Intervisie: Zelfstandig, maar niet alleen

Wil jij ook aan jezelf werken, kom dan naar onze ZZP Academy workshop. Hierin maak je kennis met verschillende intervisiemethodieken en de kracht van het stellen van de juiste vragen. Plus tips hoe je praktisch jouw eigen intervisiegroep(en) kunt opzetten.

  •       Er wordt gewerkt met eigen praktijkcases.
  •       Je maakt kennis met verschillende intervisiemethodieken ( w.o. roddelmethode, vijfstappenmethode, clinicmethode) 
  •       Aan het einde van de workshop heb je handvatten om zelf van start te gaan met een intervisiemethodiek.

Iets voor jou? Laat je gegevens achter

Heb je interesse in intervisie, laat dan hier je gegevens achter. Zie ook pagina: https://fnvzzp.nl/academy/intervisie