FNV ZZP

Wet Minimumbeloning onduidelijk voor veel zzp'ers

Laatste update: 7 november 2019

Wet Minimumbeloning onduidelijk voor veel zzp'ers

De Wet Minimumbeloning waarmee het kabinet de schijnzelfstandigheid te lijf wil gaan roept veel vragen op onder zzp'ers. Zo schrijft BNR vandaag op haar site.

Dat blijkt uit een inventarisatie die BNR heeft gemaakt van de reacties op een online consultatie-document van de overheid. Daar kan iedereen zijn mening geven over het wetsvoorstel. Drie vragen in het bijzonder blijken veelvuldig terug te keren. Drie vragen keren consequent terug in de reacties die bezoekers achterlaten in het consultatiedocument op Overheid.nl.

Klusjesman in vaste dienst?
Zo vragen verschillende bezoekers zich of ze hun zelfstandige glazenwasser als particulier in dienst moeten nemen wanneer ze deze minder dan 16 euro per uur betalen. Volgens arbeidsjurist Maarten van Gelderen is dat niet het geval. En dat geldt ook voor de tuinman, de oppas, de schilder, de schoonmaakster en allerlei andere mensen die een klusje bij je komen doen.

Wordt het minimumtarief de norm?
Zzp'ers vrezen dat opdrachtgevers zo'n minimumtarief gaan gebruiken als maximumtarief. Hoogleraar arbeidsmarktvraagstukken Ton Wilthagen van de Tilburg University vindt die angst voor een race to the bottom reëel. 'Vooral zzp'ers met een zwakke positie kunnen gedwongen worden om dat tarief te accepteren, maar ook zzp'ers bovenin de markt krijgen er last van wanneer het minimumtarief voor opdrachtgevers de norm wordt'.

En als je geen uurtarief hanteert?
Ook veel vragen onder zzp'ers die pakketprijzen vragen in plaats van uurtarieven te hanteren - hoe moeten zij hun vergoeding nu op de factuur zetten? Ook Dorine Schoon van het Platform voor Freelance Musici maakt zich ongerust dat opdrachtgevers zullen gaan denken dat minimumtarief ook het maximum zal zijn.

Bron: BNR