FNV ZZP

Veel vragen over de KOR, AOV en het Pensioenakkoord op de KvK Startersdag

Laatste update: 4 november 2019

Veel vragen over de KOR, AOV en het Pensioenakkoord op de KvK Startersdag

Op elke Kamer van Koophandel Startersdag peilen we welke vragen het meest worden gesteld en hoe we deze het best kunnen beantwoorden. Hier is de top drie van de KvK Startersdag van 2 november j.l.

1. De Kleine ondernemersregeling (KOR) vanaf 2020: dit is er veranderd

De kleineondernemersregeling (KOR) verandert per 1 januari 2020. In plaats van een belastingvermindering komt er een btw-vrijstelling. Deze kun je als zzp’er gebruiken als je omzet onder de €20.000,- blijft. De huidige regeling is een belastingvermindering en gebaseerd op het bedrag aan af te dragen btw. Wil je graag gebruikmaken van de nieuwe KOR, dan je je aanmelden via een online formulier. Wil je weten of deze regeling wat voor jou is, download dan onze brochure 'Is de Kleine Ondernemers Regeling interessant voor jou als zzp’er?'

 

Download de brochure

2. AOV, wat moet ik ermee?

Daar moet je als zzp’er toch echt wat mee. Want word je ziek of ben je anderszins uitgeschakeld en kun je tijdelijk je werk niet meer doen, dan heb je als zzp’er geen recht op een uitkering van de overheid door arbeidsongeschiktheid. Je kunt je hier tegen verzekeren met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Helaas vinden veel zzp’ers deze verzekeringen te duur. Daarom nemen ze bewust een risico en verzekeren zich niet. Ze verwachten niet ziek te worden of tijdens hun ziekte nog wel te kunnen werken. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje en de financiële gevolgen zijn vaak groot. We krijgen bij FNV Zelfstandigen regelmatig leden aan de telefoon die arbeidsongeschikt zijn geworden, maar geen arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afgesloten hadden. Dat betekent geen inkomen en een terugval naar bijstandsniveau.

 

Sluit dus, zodra je je dat financieel kunt permitteren, een AOV af! 

In deze brochure geven we je 8 misverstanden en misvattingen over de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen.
 

Download de brochure

3. Pensioenakkoord, hoe zat het ook alweer?

Het nieuwe pensioenakkoord roept nog steeds veel vragen op bij zzp’ers. Moet ik nu verplicht pensioen opbouwen? En wat is er dan veranderd voor mijn pensioen? Ook op Prinsjesdag kwam het onderwerp weer langs. Logisch dat je denkt, hoe zat het ook alweer met dat akkoord?

In een notendop zijn er in dit akkoord afspraken gemaakt over: 

  •           Nieuwe pensioenregels voor alle Nederlanders
  •           Dat zzp'ers makkelijker toegang krijgen tot pensioenfondsen
  •           De mogelijkheid tot collectieve afspraken over pensioenen voor zzp’ers

Wil je meer weten, download dan onze brochure waarin we de meest gestelde vragen over het Pensioenakkoord beantwoorden.

Download de brochure

Ben je lid van FNV Zelfstandigen, dan kun je al onze brochures via deze link downloaden.