FNV ZZP

Personal zzp branding: zo krijg je meer opdrachten!

Laatste update: 14 november 2019

Personal zzp branding: zo krijg je meer opdrachten!

Als zelfstandige ben jij je eigen merk. Dit wordt ook wel ‘personal branding’genoemd. En zoals met elk merk, heeft ieder zo zijn voorkeur. Hoe zorg je er als zelfstandig ondernemer voor dat (nieuwe) opdrachtgevers jou hoog waarderen en je vaker inschakelen voor klussen?

Jij bent jouw merk

Jezelf onderscheiden van anderen wordt steeds belangrijker voor zelfstandig ondernemers. Met personal branding presenteer je jezelf als merk, zegt ookFrank van Delft, oprichter van MYPP (My Personal Performance) in een interview op kvk.nl.

“Ik merk dat opdrachtgevers het steeds lastiger vinden om de juiste en goede mensen te vinden. Dit wordt alleen maar verergerd door de krapte op de arbeidsmarkt en het feit dat steeds meer zzp'ers zich aanbieden. We hebben te maken met maatschappelijke trends van individualisering en flexibilisering van arbeidsrelaties. De concurrentie neemt toe. Onderscheidend vermogen is cruciaal. Het is belangrijk om voor je zelf op te komen. Ik zeg altijd: je bent zo goed als het laatste contact dat je hebt gehad."

3 tips voor personal branding 

Het is belangrijk dat jij je als merk in de etalage zet. Hier drie tips hoe je dit wel en niet moet doen:

Maak je talenten zichtbaar

Don’t tell it, show it. Het is beter om je talenten te laten zien dan ze zelf te beschrijven. Dit kun je doen door voorbeelden van je werk (zoals voltooide opdrachten, teksten en foto’s) op je website te etaleren of tevreden opdrachtgevers te vragen een review te schrijven op je LinkedIn account of je website. 

Claim je specialisme

Heb je al een aardige reputatie opgebouwd en weten opdrachtgevers je inmiddels te vinden dan kun je een stapje verder gaan en je als expert profileren. Stel dat jij veel kennis hebt van geldzaken zoals Annemarie van Gaal, dan kun jij je ook presenteren als financieel expert. Zeker als jij je expertise aanbiedt aan platformen en media (bijvoorbeeld als gastblogger) kun je autoriteit opbouwen en zal je vaker worden gevraagd.

Laat de spiegels en kralen achterwege

Er is geen ander zoals jij, jij bent uniek en juist dat geeft een zekere je ne sais quaaan je talenten. Maar net zoals alle gymschoenen niet hetzelfde zijn, is het vaak het merk (in dit geval jij) dat het verschil maakt. Vind je het lastig om je unieke ’ik’ te beschrijven, vraag dan een ander om jouw werkwijze te karakteriseren, maar laat trucjes achterwege.

Schrijf je in voor onze (gratis) training Personal Branding

Om succesvol te ondernemen, zijn in elk geval twee zaken cruciaal: toegevoegde waarde en zichtbaarheid. Juist voor de zelfstandig ondernemer is die zichtbaarheid van groot belang: je moet meestal eerst jezelf verkopen en dan pas je product of dienst. Helaas gaat hierin veel fout.

Hoe zorg je er nu voor dat je op een juiste manier zichtbaar bent voor je doelgroep? Zodat je doelgroep jou herkent en weet wat ze aan je hebben? En ze vol vertrouwen bij jou klant worden?!

Je leert dit in de interactieve training van Oscar Bulthuis, ondernemer,  auteur en docent Ondernemerschap.

Als jij je voor deze training wilt opgeven dan kan dat bij onze ZZP Academy. Ben je lid van FNV Zelfstandigen dan is deze cursus zelfs gratis!