FNV ZZP

Geslaagde Ledendag

Laatste update: 28 november 2019

Geslaagde Ledendag

FNV Zelfstandigen bestaat dit jaar 20 jaar en dat werd op 16 november gevierd met een ledendag in Utrecht. Bijna 200 leden bezochten een flitsende dag vol sprekers, workshops en een informatiemarkt met 3D-printers en VR.

Op zaterdag 16 november 2019 organiseerde FNV Zelfstandigen een Ledendag om het 20-jarig jubileum te vieren, samen een kleine 200 leden en genodigden. Het programma was voor een deel plenair met een welkom door Marjan van Noort (Manager FNV Zelfstandigen en dagvoorzitter) en Judy Hoffer (Dagelijks Bestuur FNV). Daarna volgde een enerverende Wake-Up Call door Jan-Henk Bouman en Wim van Rooijen (Fountainheads): een spetterende presentatie waarmee iedereen ietwat prettig ongerust achter gelaten werd.

Workshops

Na een korte pauze volgde twee workshop-rondes van elk een uur. Hierbij konden leden de keuze maken uit onderwerpen als ‘Wat doe jij in 2025?’, ‘Doen is de beste manier van denken’, ‘De denkverslaving’,  

Daarnaast was er de mogelijkheid om te netwerken en een kijkje te nemen op de ondernemersmarkt en bij de inspiratietafel met de nieuwste technologie.

 

Wake-up call

De dag begint al direct enerverend: Jan-Henk Bouman en Wim van Rooijen van de Fountainheads, nemen ons in moordend tempo mee langs de ontwikkelingen en veranderingen om ons heen. De Wake-Up Call is kort maar krachtig: Het gaat allemaal nog veel harder dan we denken en als we niet meegroeien en mee veranderen, kunnen we het als zelfstandige wel vergeten. Als ondernemende mensen moeten we onze eigen toekomst veranderen.

Om dan toch even naar het verleden te kijken: Twintig jaar eerder  stond Guus Fonteijn samen met Martin Spanjers aan de basis van deze nieuwe vereniging: ‘Vanuit Bondgenoten kreeg ik opdracht om de mogelijkheden te verkennen, in het kader van een vernieuwingsproject. Er was heel veel weerstand vanuit de FNV en een aparte vereniging leek een brug te ver. Maar er kwamen 90 mensen op een startbijeenkomst af, terwijl we er maar 20 hadden verwacht. Toen is besloten er een zelfstandige vereniging van te maken.

Toekomstgericht 

Maar de ledendag is vooral bedoeld om over de toekomst na te denken. Marjan van Noort, Manager FNV Zelfstandigen: ‘Als zelfstandige moet je je blijven ontwikkelen en nadenken over welke ontwikkelingen er allemaal zijn. Er zijn workshops over cyber security, over vloggen, over de vraag hoe je bedrijf er uit ziet in 2025, allemaal een beetje toekomstgericht.’ En ook FNV Zelfstandigen is toekomstgericht: ‘FNV Zelfstandigen groeit en of je nu deels in loondienst bent of volledig zelfstandig, bij ons ben je welkom.’