FNV ZZP

Aantal zzp'ers blijft groeien

Laatste update: 22 november 2019

Aantal zzp'ers blijft groeien

Er blijven zzp’ers bijkomen, blijkt uit nieuwe cijfers. De kluseconomie groeit en biedt starters volop kansen, schrijft Trouw vandaag. De rek lijkt er nog lang niet uit: het aantal mensen dat zelf een bedrijfje begint, blijft toenemen.

Er kwamen in de eerste drie kwartalen van dit jaar maar liefst 132.000 nieuwe zelfstandig ondernemers bij, 13 procent meer dan in diezelfde periode in 2018. Volgend jaar gaat het aantal starters naar verwachting weer met 10 procent omhoog, blijkt uit nieuwe cijfers van het ING Economisch Bureau.

Of nieuwe wetten en regels, die binnenkort ingaan en die zzp’ers mogelijk zullen raken, het enthousiasme over het zelfstandig ondernemerschap zullen beïnvloeden, is de vraag. Duidelijk is dat de economische omstandigheden nu in elk geval gunstig zijn voor de ondernemer, zegt ING-econoom Katinka Jongkind. “De arbeidsmarkt is nog altijd krap, er is veel vraag naar personeel. Dan is het lucratief om jezelf aan te bieden als zzp’er.” Die krapte begint overigens ietwat terug te lopen, de grens lijkt bereikt. “Maar zeker in sectoren als de horeca blijft het tekort aan personeel voorlopig nog wel een probleem”, zegt Jongkind.

Lees hier het artikel in Trouw verder.