FNV ZZP

Wat je als zzp’er moet weten over intellectueel eigendomsrecht

Laatste update: 28 oktober 2019

Wat je als zzp’er moet weten over intellectueel eigendomsrecht

Onlangs kwam Huawei opvallend in het nieuws. Het tech-bedrijf kondigde aan dat het zijn 5G-technologie wil delen met westerse bedrijven. Concurrenten mogen voor een eenmalig bedrag alles overnemen: de patenten, licenties, codes, blauwdrukken en de productiekennis. Dat is het wisselgeld dat Huawei wil betalen om betrouwbaar gevonden te worden.

En dat is vrij opmerkelijk, omdat innovatieve bedrijven hun intellectuele eigendommen juist met hand en tand verdedigen, om de concurrentie voor te blijven. Dat geldt niet alleen voor innovatieve bedrijven zoals Huawei, ook als zzp’er is het verstandig om je intellectueel eigendom te beschermen. 

Leg afspraken vast in algemene voorwaarden

Ook als zzp’er is de bescherming van jouw intellectueel eigendom cruciaal, zelfs al heb je dit gecreëerd in opdracht van een klant. Hierbij kun je denken aan auteursrechten, merkenrechten of modelrechten die voortvloeien uit deze werkzaamheden. Om vervelende discussies tussen jou en de klant te voorkomen, is het verstandig om de rechten en verplichtingen van partijen over intellectuele eigendomsrechten vooraf vast te leggen in je algemene voorwaarden. 

Vraag financiële compensatie 

Doe je afstand, zorg er dan in ieder geval voor dat je financieel wordt gecompenseerd. Jouw talenten vertegenwoordigen een bepaalde waarde en het is dus logisch om een vergoeding te vragen voor het overdragen van bijvoorbeeld je auteursrecht of het verlenen van een (exclusieve) licentie. Vind je dat lastig, dan kun je dit ook verdisconteren in je uurtarief.

Rechtsbijstandverzekering dekt niet bij schending

Denk bij schending van jouw rechten niet dat een rechtsbijstandverzekering deze juridische situatie dekt. Je krijgt geen bijstand bij: een geschil over industrieel of intellectueel eigendom. Dit gaat over het auteurs- en octrooirecht. Belangrijk om te weten als je zelf dingen creëert.

Download de brochure intellectueel eigendomsrecht voor zzp’ers

Wil je meer weten over intellectueel eigendomsrecht voor zzp’ers? Download dan onze brochure, waarin we uitgebreid ingaan op de verschillende (eigendoms)rechten. Daarnaast leggen we je uit hoe je kunt optreden tegen inbreuk op je intellectueel eigendomsrecht. 


Ben je lid van FNV Zelfstandigen? Download de brochure dan via deze link.

Download de brochure