FNV ZZP

Telefonische verkoop- wat zijn je rechten als zzp’er?

Laatste update: 29 oktober 2019

Telefonische verkoop- wat zijn je rechten als zzp’er?

Je zit er niet op te wachten: gebeld worden door een telefonische verkoper die je met gladde praatjes probeert te verleiden om een energiecontract af te sluiten. Later, als je wat beter hebt onderzocht waar je ‘ja’ op hebt gezegd, besef je dat het antwoord eigenlijk ‘nee’ had moeten zijn. En dan begint de ellende. Het gesprek is opgenomen door het callcenter en daarmee ben je juridische aan het akkoord gebonden.

Zzp’er kan geen beroep doen op herroepingsrecht  

Een zzp'er heeft - als hij een overeenkomst sluit voor zijn bedrijf - een andere rol dan als consument. Vaak wordt gedacht dat ook de ondernemer een beroep kan doen op het herroepingsrecht. Een consument heeft immers bij telefonische verkoop twee weken bedenktijd. Zzp’ers hebben die bedenktijd niet. Ook geldt niet het vereiste van een schriftelijk bevestiging. Het gaat hier om een zakelijke overeenkomst en daarmee worden zzp’ers over één kam geschoren met multinationals. In de huidige wetgeving kunnen zzp'ers die af willen van een telefonisch gesloten contract dit alleen doen na betaling van een afkoopsom of via een rechtszaak. Dit is een grote drempel voor de zzp'er en velen zien ervan af.

ACM pleit voor zelfde rechten als consument

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) roept de Nederlandse politiek op om dat recht te zetten. Het is namelijk niet eerlijk omdat een zelfstandige ondernemer niet een heel bedrijf achter zich heeft staan. Hij handelt vaak op dezelfde wijze als een consument. Volgens de ACM zijn de zzp'ers met deze contracten hier te vergelijken met consumenten en daarom vraagt ACM om de bescherming uit te breiden naar de zzp'ers.

Wat kun je zelf doen? Recht om niet-gebeld-te-worden

De Kamer van Koophandel geeft op haar website het volgende advies: Beperk telefonische marketing via het wettelijke Bel-me-niet Register. Dit is echter alleen mogelijk voor een eenmanszaak (zzp’er, freelancer etc.), vof of maatschap. Na registratie van je telefoonnummer (vast en mobiel) mogen bedrijven je niet meer telefonisch benaderen voor commerciële of goede doelen. Bedrijven en organisaties moeten voordat ze gaan bellen eerst het Bel-me-niet Register raadplegen. 

Recht van verzet

Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld als je klant bent (geweest), voor marktonderzoek of als je toestemming hebt gegeven. Als je dat niet wilt, kun je gebruik maken van je recht van verzet. Meer hierover vind je op de website van Autoriteit Consument & Markt (ACM). Bespaard blijven van telefonisch marktonderzoek regel je via het MOA Onderzoeksfilter.

Wat als het niet werkt?

Heb je je ingeschreven in het Bel-me-niet Register of het recht van verzet gebruikt? En je ontvangt toch nog ongevraagde telefoontjes? Meld het dan bij de ACM. Jouw melding helpt hen om te zien welke bedrijven zich niet aan de regels houden. Gaat het om telefonisch marktonderzoek dan kun je terecht bij het MOA Onderzoeksfilter aldus de KvK.

Wat adviseert de juridische afdeling van FNV Zelfstandigen?

Voorkomen is beter dan genezen. Wij adviseren dat je niet moet ingaan op verzoeken van verkopers die producten of diensten bij je thuis of op kantoor of telefonisch willen aanbieden, zonder dat je daar zelf om hebt gevraagd.  Deze mensen laten zich niet snel afpoeieren, maar je doet er verstandig aan hen wel duidelijk aan te geven dat ze niet welkom zijn. Het kan je een hoop geld besparen.

Wil je meer informatie of tips ontvangen over colportage en telefonische verkoop, en hoe je hiermee om moet gaan? Download dan onze nieuwe brochure Telefonische verkopers afpoeieren voor zzp’ers.

Ben je lid van FNV Zelfstandigen? Download de brochure dan via deze link.

Download de brochure