FNV ZZP

Met deze 5 tips wordt je zzp-factuur sneller betaald

Laatste update: 28 oktober 2019

Met deze 5 tips wordt je zzp-factuur sneller betaald

Het is een bekend probleem. Je opdracht is klaar, de factuur verstuurd en nu is het wachten op je geld. We begrijpen dat dit heel frustrerend is. Zeker als de betalingstermijn wordt overschreden. Gelukkig zijn er manieren die ervoor kunnen zorgen dat je sneller betaald krijgt. In dit artikel hebben we vijf handige tips voor je op een rij gezet.

  1.     Houd je administratie up to date

Zorg ervoor dat je je administratie goed bijhoudt. Dan weet je welke facturen open staan en welke zijn voldaan. Als je hier goed overzicht in hebt, dan kun je ook eerder actie ondernemen. En dat gaat sneller in een online administratie. En vergeet ook niet om op tijd te factureren. Wist je bijvoorbeeld dat je uiterlijk 15 dagen in de maand NA de maand van levering moet factureren. Dus, hoe beter je je administratie op orde hebt, des te sneller je kunt factureren en eerder je je geld ontvangt.

 

  1.     Maak van je factuur geen zoekplaatje  

Het is verwarrend als je factuur niet in één oogopslag laat zien, welk bedrag naar welke rekening moet worden overgemaakt. Zorg voor een nette, overzichtelijke factuur. Vermeld ook de exacte datum waarop het verschuldigde bedrag uiterlijk moet zijn overgemaakt. Vaak staat er standaard onder een factuur een regel als 'betaling binnen 14 dagen'. Lever een specificatie bij de factuur.

  1.     Maak betalen makkelijk

Facturen versturen per post is een beetje achterhaald en bovendien gaan er dan zo weer twee extra dagen overheen. Als je je facturen digitaal verstuurt, dan weet je zeker dat je factuur direct op de juiste plek terechtkomt, voorzien van de juiste informatie zoals een betalingstermijn. Combineer je factuur eventueel met een Betaalverzoek. Met behulp van een Mobiel Bankieren App vraag je klanten via e-mail, sms, WhatsApp of QR-code om een betaling. 

  1.     Tijdig aanmanen 

Is het je helaas (nog) niet gelukt om je factuur betaald te krijgen? Zorg er dan voor dat je op tijd een herinnering verstuurt. Houd je aan de betalingstermijn die je instelt. Een online boekhoudprogramma kan je helpen te herinneren op tijd een herinnering en eventueel ook een aanmaning te versturen. Je geeft je opdrachtgever daarmee meteen een seintje dat jij aan jouw kant de boel administratief goed op orde hebt.  

 

  1.     Verkort de betalingstermijn

Ook zelfstandigen moeten binnen 30 dagen betaald krijgen. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken wil daarmee tegemoetkomen aan de wens van kleinere ondernemingen om de betalingstermijn in te perken. Naast het MKB, moet ook de betalingstermijn van grote ondernemingen aan zzp’ers worden teruggebracht naar 30 dagen. Momenteel is de betalingstermijn nog maximaal 60 dagen, mits aan voorwaarden wordt voldaan. Sorteer al voor en breng je betalingstermijn terug naar 14 dagen, zodat je zeer waarschijnlijk binnen 30 dagen wordt betaald.

 

Download onderstaande brochure en tips.

Ben je lid van FNV Zelfstandigen? Download ze dan via deze link.

Download de brochure

 

Download de 10 tips