FNV ZZP

Een ondernemersplan: de vliegende start van je zzp-bedrijf

Laatste update: 2 oktober 2019

Een ondernemersplan: de vliegende start van je zzp-bedrijf

Net als ieder ander plan geeft een ondernemersplan je richting en houvast. Zeker als startende ondernemer. In dit plan beschrijf je de bedrijfsdoelen van je zzp-bedrijf en benoem je welke activiteiten je gaat ondernemen om ze waar te maken. Dat helpt je om ambities concreet te maken, bedrijfsactiviteiten te overzien en resultaten te checken.

Waarom heb ik als zzp’er een ondernemersplan nodig?

Denk je, wat een gedoe zo’n plan schrijven? Besef dan dat ondernemingen met een plan (en die dat plan ook blijven gebruiken) 30% sneller groeien. Het ondernemersplan zet de koers voor het succes van je bedrijf. Het dwingt je om na te denken over zaken zoals:

 

  •      Wat is de kernactiviteit van mijn bedrijf?
  •      Welke activiteiten bied ik aan? 
  •      Wat heb ik nodig om succesvol te zijn?

 

Wat staat er in een zzp ondernemingsplan?

 

Ben je op zoek naar financiering dan moet je ondernemingsplan een vaste structuur hebben met de volgende onderdelen beschreven:

 

  •       Gegevens over de ondernemer (persoonsgegevens en kwaliteiten)
  •       Branche en bedrijf
  •       De markt
  •       Marketingplan
  •       Financieel plan

Het marketingplan

 

In dit deel van het ondernemingsplan leg je uit wat je aan de man gaat brengen. Hoe jouw product of dienst zich onderscheidt van je concurrenten, op wie jij je pijlen richt en langs welke kanalen je met jouw potentiële klant of opdrachtgever gaat communiceren.

 

Financieel plan

 

Als je gaat starten dan moet je natuurlijk wel weten wat je financieel te wachten staat. Dus maak je een financieel plan, waarin je een zo realistisch mogelijke inschatting maakt van jouw kosten en baten, hoeveel winst er onder aan de streep overblijft en wat er na aftrek van belasting overblijft als inkomen. Je weet nu of je financiering nodig hebt, voor investeringen die je moet doen, of bijvoorbeeld omdat je het eerste kwartaal geen winst zult maken en je toch inkomen nodig hebt.

 

Ondernemersplan in 1 dag 

 

Vind je het lastig om een ondernemersplan te schrijven en kun je wel wat hulp gebruiken? Kom dan naar de cursus Ondernemersplan in 1 dag en zet de daad bij het woord. New call-to-action