FNV ZZP

Dit najaar krijgen alle zzp'ers een nieuw btw-nummer

Laatste update: 2 oktober 2019

Dit najaar krijgen alle zzp'ers een nieuw btw-nummer

Nog dit najaar ontvangen ongeveer 1,3 miljoen eenmanszaken een nieuw btw-identificatienummer. In het nieuwe btw-id is het burgerservicenummer (BSN) niet verwerkt.

Op dit moment hebben eenmanszaken een btw-nummer op basis van hun BSN. Dit is in strijd met de privacywetgeving. Als zzp’er ben je immers verplicht om dit nummer op je facturen en website te zetten, waardoor je BSN op straat ligt. 

Deze maand start de campagne om zzp’ers te informeren over het nieuwe btw-id.

Volgens persvoorlichter Daphne Kollenburg van het ministerie van Financiën ligt de Belastingdienst op koers met het invoeren van het nieuwe btw-nummer. Het gaat hierbij om het aanpassen van de ICT-systemen en procedures, aanpassing van werkprocessen en interne en externe communicatie. 

‘In oktober start er een campagne om zzp’ers te informeren over het nieuwe btw-id. Deze campagne loopt ook nog door in het eerste kwartaal van 2020. Hierbij kun je denken aan spotjes op radio, banners en online artikelen en advertorials in algemene en vakmedia’, zegt Kollenburg, op de website van De Ondernemer. 

Gevolgen voor ondernemers

De invoering van het nieuwe btw-id heeft uiteraard gevolgen voor de ondernemers. Ze moeten hun briefpapier en website aanpassen.

,,Het nieuwe btw-identificatienummer moet vanaf 1 januari 2020 worden gebruikt op de factuur en op de website. De vermelding van het btw-id op de factuur is één van de wettelijke factuureisen. De vermelding op de website komt voort uit regelgeving ter bescherming van de consument in het burgerlijk wetboek. Overigens zijn dit geen nieuwe regelingen, de ondernemer moet hier nu ook al aan voldoen.”

Geen overgangsregeling

‘Er komt geen overgangsregeling voor gebruik van het oude btw-nummer. Het nieuwe btw-identificatienummer moet meteen vanaf 1 januari 2020 worden gebruikt. Om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen, ontvangen eenmanszaken hun nieuwe btw-id al in het najaar. Ook worden zij via verschillende communicatiekanalen ingelicht over het nieuwe btw-id en wat je ermee moet doen.’

 

Bron: Deondernemer.nl