FNV ZZP

6 redenen die je (kunnen) tegenhouden zzp’er te worden, plus 6 tegenargumenten

Laatste update: 31 oktober 2019

6 redenen die je (kunnen) tegenhouden zzp’er te worden, plus 6 tegenargumenten

Jaarlijks schrijven duizenden mensen zich in bij de Kamer van Koophandel om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan. Halverwege dit jaar waren er al bijna 2 miljoen ondernemingen ingeschreven in het KvK-register.

Allemaal mensen die hun droom van (zelfstandig) ondernemerschap waar maken. Maar er zijn ook evenveel mensen bij wie het bij dromen blijft. Voor iedereen die nog een extra zetje nodig heeft hier 6 redenen die mensen ervan weerhouden zzp’er te worden. (plus 6 tegenargumenten)

 

  1.     Wie zit er op mij te wachten?

De grootste vijand ben je vaak zelf. Met negatieve gedachten over waarom je niet geschikt zou kunnen zijn. Je ziet veel beren op de weg en kunt de risico’s niet goed inschatten. Voor al deze mensen helpt het om advies in te winnen bij de Kamer van Koophandel of bij FNV Zelfstandigen. Als je beter geïnformeerd bent, dan kun je beter een (rationele) afweging maken of het zelfstandig ondernemerschap wat voor jou is.

 

  1.     Wie zegt dat ik succesvol zal zijn?

Niet iedereen is in de wieg gelegd om ondernemer te worden. Om te testen of jij over de juiste ondernemersvaardigheid beschikt heeft de Kamer van Koophandel de KVK krachtmeting test ontwikkelt die je onderhandel, netwerk en administratie skills beoordeelt. 

 

  1.     Ik heb geen vast inkomen dat mij financiële zekerheid biedt

Dat klopt, in tegenstelling tot werken in loondienst, ontvang je niet maandelijks hetzelfde loonstrookje. Je moet zelf achter je geld aan, er op wachten en je inkomsten zullen maandelijks fluctueren. Echter een goede acquisitie strategie en financiële planning kunnen veel zorgen wegnemen. 

 

  1.     Ik moet alles in mijn eentje doen

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk, je hebt geen collega’s en geen baas waarover je lekker kunt zeuren. Maar dat betekent niet dat je er alleen voor staat. Er bestaan allerlei netwerken, fora en brancheverenigingen die je kunnen helpen bij je zelfstandig ondernemerschap. Zo heeft FNV Zelfstandigen het ZZP-café en kun je als lid gratis cursussen volgen aan de ZZP academy.

  1.     Ik ben de pineut als ik arbeidsongeschikt wordt

En deze uitspraak wordt vaak aangevuld met ‘en een arbeidsongeschiktheidsverzekering is niet te betalen’. Als zzp’er is het sowieso verstandig om een financiële buffer op te bouwen voor tijden waarin het wat minder gaat. Maar is dat ook voldoende als je langdurig arbeidsongeschikt bent? Volgens FNV Zelfstandigen is een collectieve verplichte verzekering de enige oplossing voor langdurige arbeidsongeschiktheid. Het lukt slechts 60% van de zelfstandigen om de eerste periode zelf op te vangen. Wil je meer weten over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (AOV), download dan deze AOV brochure.

 

  1.     Ik heb geen idee hoe ik succesvol kan starten 

Je kunt op 2 november naar de Startersdagen van de Kamer van Koophandel gaan. Dit event voor startende zzp’ers wordt 3 maal per jaar georganiseerd op wisselende locaties in het land. Kijk hier voor het programma en de locaties. Ook FNV Zelfstandigen is aanwezig en kan je bijstaan met raad en daad. Als je onze stand bezoekt en je gegevens achterlaat dan kun je gratis naar onze cursus Goed van Start. Wil je nu al aan de slag dan kun je hier onze Starterspakket downloaden met daarin alles wat je moet weten voor een succesvolle start als zelfstandige.