FNV ZZP

Zzp’er en de stekkerauto. Hoe gunstig is elektrisch rijden in 2020?

Laatste update: 30 september 2019

Zzp’er en de stekkerauto. Hoe gunstig is elektrisch rijden in 2020?

Elektrisch autorijden is erg populair aan het worden. Je draagt bij aan een verminderde CO2 en fijnstof uitstoot en zorgt daarmee voor een beter leefklimaat. En een elektrische auto brengt ook nog eens financiële voordelen voor de zelfstandig ondernemer met zich mee.

 

Zo stimuleert hetkabinet elektrisch rijden met allerlei aantrekkelijke regelingen zoals:

  •       vrijstelling van motorrijtuigenbelasting (mrb) en belasting op personenauto's en motorrijwielen (bpm). 
  •       een lagere fiscale bijtelling
  •       en het is goedkoper aan de laadpaal dan aan de pomp 

 

Dit heeft er onder andere voor gezorgd dat aantal elektrische auto’s in Nederland blijft stijgen. Per 1 januari 2018 telde Nederland ongeveer 22.000 volledig elektrische personenauto’s en naar schatting kwamen er daar in 2018 nog eens 20.000 bij. 

 

Voordelen in 2020 op de schop

Hoewel er ook steeds meer betaalbare elektrische auto’s op de markt komen, is elektrisch rijden vooralsnog voorbehouden aan leaserijders. Zij profiteren met name van de fiscale voordelen. Maar dit gaat wel veranderen in 2020. 

 

Hoe zat het ook al weer met de bijtelling? Het standaardbijtellingspercentage voor de auto van de zaak is in 2019 22% van de cataloguswaarde. Voor een volledig elektrische auto is het bijtellingspercentage 4%. Deze bijtelling voor de elektrische auto van de zaak gaat in 2020 omhoog van 4% naar 8%.Hierna gaat het percentage in stappen omhoog totdat het in 2026 22%bedraagt. Het lagere bijtellingspercentage geldt ook nog maar tot een cataloguswaarde van € 45.000 in 2020 (2019: € 50.000). Vanaf 2021 wordt dit zelfs € 40.000. Deze veranderingen vind je terug in het Klimaatakkoord.

 

Wel MIA en Vamil

Dit lijkt een domper op elektrisch rijden, maar volledig elektrische auto’s zijn nog steeds gunstig ten opzichte van overige auto’s. Op de investering in een elektrische auto kun je de Milieu-investeringsaftrek (MIA) claimen. Deze aftrek is van toepassing als de investering voorkomt op de Milieulijst 2019 van het RVO.nl. Volledig elektrische personenauto’s zijn onder de code 3110 opgenomen op de Milieulijst van het RVO.nl. En dat geldt ook voor de laadpalen.De laadpalen zijn opgenomen onder de code 3720 als het investeringsbedrag groter is dan € 2.500. De laadpaal kan ook worden meegemeld met de elektrische auto als het investeringsbedrag lager is dan € 2.500 en het maximaal te melden bedrag nog niet is bereikt. 
Om Milieu-investeringsaftrek of Vamil te claimen, moet je wel binnen drie maanden na de investering een melding doen bij RVO.nl. 

 

Handige brochure over zakelijk rijden

Wanneer je als zelfstandige ondernemer aan de slag gaat, dan let je goed op alle kosten. Welke type zakelijk vervoer je kiest, is één van de grootste financiële afwegingen. Kies je in eerste instantie vanuit milieuoverwegingen voor elektrisch rijden, laat je dan goed voorlichten over kosten. Zoals je ziet verandert er jaarlijks veel omtrent elektrisch rijden. Ga  bijvoorbeeld na wat de verschillende leasemaatschappijen te bieden hebben. Wanneer je al eerder een auto hebt geleaset, hoeft het namelijk helemaal niet zo te zijn dat dezelfde maatschappij ook voor een elektrische auto de best mogelijke optie is. Denk hier dus goed over na en weeg de verschillende mogelijkheden af. Dit geeft je een goed beeld en zorgt ervoor dat je uiteindelijk zakelijk de beste keuze zal maken. 

Wil je meer weten over zakelijk rijden en welke verschillende keuzes er naast de auto zijn? Download dan hier onze nieuwe brochure met daarin de belangrijkste zaken die je moet weten.

Ben je lid van FNV Zelfstandigen? Download onderstaande brochure dan via deze link.

 

Download de brochure