FNV ZZP

Wist je dat je als zzp’er -naast een auto- ook een scooter of fiets kunt leasen?

Laatste update: 22 oktober 2019

Wist je dat je als zzp’er -naast een auto- ook een scooter of fiets kunt leasen?

Als zelfstandig ondernemer heb je het voordeel dat je vanuit huis kunt werken. Toch zal je naast telefonisch en mailcontact, ook regelmatig je klanten of prospects face-to-face ontmoeten. En die wonen vaak niet bij je om de hoek. Dus moet je gaan nadenken welke vorm van zakelijk vervoer het beste bij je past.

In dit blogartikel laten we drie vormen van zakelijk vervoer de revue passeren: auto-, scooter- en fietslease.

Auto leasen

De lease auto blijft ook in 2019 onverminderd populair onder de zelfstandig ondernemers. Inmiddels leaset 20% van de zzp’ers een auto omdat ze de voordelen van leasen inzien, zoals: 

  1.    De kosten

De kosten die je maakt op het gebied van autolease (behalve financial lease!!), drukken niet op de balans van je onderneming. De leasekosten zijn volledig aftrekbare kosten.

 

  1.    Betere kostenbeheersing

Tijdens de looptijd van het leasecontract weet je exact waar je aan toe bent. Je betaalt een vast bedrag per maand voor je (bedrijfs-)auto, waardoor je niet voor verrassingen komt te staan en grip houdt op de kosten.

 

  1.    Zekerheid 

De leasemaatschappij neemt alle risico’s over. Je hoeft je geen zorgen te maken over onderhoudskosten, de verzekering, aanschaf en afschrijving. Bovendien verzeker je jezelf van mobiliteit. Laat de auto het afweten, dan heb je recht op vervangend vervoer.

 

  1.     Ontzorging 

Je hoeft niet meer om te kijken naar vervanging, reparaties en onderhoud rond je auto. De leasemaatschappij neemt je dit uit handen. Houd echter wel goed je administratie bij, anders krijg je problemen met de Belastingdienst.

 

Elektrische scooter leasen

Naast een auto kun je ook een elektrische scooter leasen. Het is goedkoper dan een auto leasen en bovendien heb je geen parkeerproblemen en vermijd je zigzaggend die vervelende files. Zo ben je ook nog eens sneller bij je klant. Er zijn nog meer voordelen, zo betaal je geen BPM, geen wegenbelasting en zijn de kilometers onbelast. Kosten die je maakt voor elektrische scooters zijn aftrekbaar. Je krijgt je btw terug, maar ook de kleding en accessoires die je ervoor aanschaft –binnen bepaalde grenzen- zijn aftrekbaar van de inkomsten. Die kun je zelfs ook in de lease voor je elektrische scooter meenemen. Tenslotte zijn er meerdere subsidieregelingen waarvan je als zzp’er kunt profiteren, zoals de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek en de milieu-investeringsaftrek. 

 

Fiets leasen

Een fiets van de zaak was tot nu toe geen aantrekkelijke optie vanwege de ingewikkelde regelingen. Wie nu over een fiets van de zaak beschikt, moet namelijk belasting betalen over het privégebruik. Dit is lastig te registreren en de rekenmethode is complex. Het kabinet versimpelt de fiscale fietsregeling echter per 1 januari 2020. Hierdoor wordt het leasen van een fiets voor zzp’ers een stuk eenvoudiger.

Het kabinet wil op deze manier stimuleren om voor een leasefiets te kiezen en vaker de auto te laten staan. Dat is goed voor de gezondheid en het milieu en kan het aantal files verminderen. Daarom moeten de fiscale regels voor leasefietsen meer gaan lijken op de eenvoudiger regeling voor leaseauto's. Concreet houdt dit in dat d
e bijtelling voor een fiets van de zaak in 2020 is gebaseerd op de methodiek zoals bij de bijtelling voor een auto van de zaak. Wel zijn de uitgangspunten anders. Het bijtellingspercentage voor een fiets van de zaak is vanaf 2020 7%.  

 

Brochure zzp’er en de auto

De meeste zzp’ers hebben opdrachtgevers in het hele land. Je wil dan natuurlijk zo voordelig mogelijk vervoer. De informatie uit dit artikel helpt je met drie opties op weg. 

Wil je meer weten over of zakelijk rijden wel of niet een optie voor je is? Download dan hier onze nieuwe brochure met daarin de belangrijkste zaken die je moet weten.

Ben je lid van FNV Zelfstandigen? Download de brochure dan via deze link.

 

Download de brochure