FNV ZZP

We praten nog over de AOV. Wat wil jij?

Laatste update: 22 september 2019

Vertel het op een bijeenkomst eind dit jaar

Je moet je als zelfstandige straks verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Dat wist je al even, want dat staat in het pensioenakkoord. Hoe die zogeheten AOV er precies uit gaat zien, weten we na Prinsjesdag nog niet. Wij zijn hierover in gesprek met de sociale partners (vakbonden en werkgevers).

Het kabinet legt een voorstel neer in de zomer van 2020. Tot die tijd werken we hard aan de arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Hameren op betaalbare verzekering

Voor ons staat voorop dat iedere werkende in Nederland zich goed en betaalbaar kan verzekeren tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid. Daar blijven we dan ook op hameren.

Wij begrijpen jouw zorg

We weten ook dat lang niet alle zelfstandigen blij zijn met die verplichte AOV. ‘En wij begrijpen je zorg. Echt!’, zegt Marjan van Noort van FNV Zelfstandigen nog maar eens. ‘Want als zzp’er koester je juist je vrijheid en wil je tot niks verplicht worden.’

Het moet verplicht, anders werkt het niet

‘Maar’, zegt zij, ‘alleen als iedereen zich verzekert, blijft de premie betaalbaar. Kijk naar de ziektekostenverzekering. Als die niet verplicht zou zijn dan zouden heel veel mensen zich helemaal niet verzekeren tegen ziektekosten. Dat is voor hen dan niet te betalen.’

Jong, oud, gezond, ziek, risicovol beroep of niet

‘Je moet het risico echt niet nemen dat je langdurig arbeidsongeschikt raakt en dan zonder vangnet zit. Daarom vinden wij dat die AOV betaalbare AOV moet zijn. En die krijg je alleen als íedereen meedoet: jong, oud, gezond, ziek, of je nou een risicovol beroep hebt of niet.’

Niemand mag in de kou blijven staan

Verzekeraars mogen niemand weigeren. ‘Met een acceptatieplicht kunnen ze niemand buitensluiten omdat je een bepaalde ziekte hebt of een bepaalde vorm van arbeidsongeschiktheid.’ Je uitkering moet ook doorlopen tot je AOW-leeftijd. Van Noort: ‘Zó hoort het.’

Dat vinden wij. Maar wat wil jíj?

Maar dat is óns verhaal. Nu willen we horen wat jij wilt. Wat is voor jou ongelooflijk belangrijk in de uitwerking van de verzekeringsplicht?

Vertel het op een van onze bijeenkomsten

Vertel het ons zelf tijdens een van de bijeenkomsten die we organiseren aan het einde van het jaar. Je hoort snel van ons waar en wanneer ze zijn bij jou in de regio. Houd dus onze site en nieuwsbrief in de gaten. Voor de nieuwsbrief kun je je hier aanmelden.

 Ben je lid van FNV Zelfstandigen? Download de brochure dan via deze link.

Download de brochure